Рожищенська міська рада
З вірою до Бога, з правдою - до людей

У Рожище на храмове свято приїздив митрополит Луцький і Волинський Михаїл

 

На світлий празник Різдва Пресвятої Богородиці до Рожища приїздив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

21 вересня церковний дзвін велично сповіщав: церква Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП відзначає храмове свято. Ще до початку Божественної Літургії віряни заповнили храм, щоб у прекрасний сонячний день наповнити душі радістю та молитвою прославити Пресвяту Богородицю Діву Марію, яка дала світові Спасителя!

Цього року святкове Богослужіння, з нагоди величного свята очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Співслужили владиці священики кафедрального собору Святої Трійці та духовенство Рожищенського благочиння УПЦ КП. Усі разом з вірою та побожністю дякували Богородиці та возносили хвалу Господу.

Молилися щиро і ревно за здоров’я та благополуччя, за мир у нашій Батьківщині, за воїнів, за скоре визнання автокефалії Української Церкви та об’єднання православних церков нашої країни.

Неймовірної урочистості додавали Богослужінню чисті голоси учасників церковного хору, яким керує Олена Вальчишин. Молитви у їхньому виконанні, проникаючи в душі, линули у піднебесся, і міцніла віра, що Господь їх чує, і незадовго в нашій країні запанує мир.

В один з найвеличніших моментів Божественної Літургії до Святого Причастя приступили як старші парафіяни, так і маленькі дітки. А їх в цей день зібралося в церкві чимало, в тому числі й вихованці недільної школи, що пізніше разом зі своєю наставницею Валентиною Степанюк вітали усіх присутніх зі святом. У віршованій формі, щиро і трепетно юні віряни славили Богородицю, Ісуса Христа і дякували владиці Михаїлу за розділену радість великого свята.

За традицією, з нагоди престольного свята, відбулася Хресна хода навколо храму зі скропленням Святою водою, по завершенні якої владика Михаїл звернувся до рожищан із проповіддю. Найперше він привітав усіх присутніх з великим святом Різдвом Пресвятої Богородиці, іншими словами – з Днем народження Діви Марії:

«День народження, кого б він не стосувалося, чи нас особисто, чи тих, кого ми особливо вшановуємо – Ісуса Христа, Божу Матір – радісне свято, що приносить вістку про подію особливого значення. Поява людини на світі не є випадковістю. Господь сподоблює її народжуватися в той час, коли кличе з небуття в буття».

«Сьогоднішнє свято – це свято жінок, воістину свято радості, свято материнства, свято народження дітей, – продовжив митрополит, – тому народжуйте і дякуйте Богові за цей дар, який ви маєте. Народити людину – найбільше й найвище, що є в цьому світі. Даром материнства нехтувати не можна. Знехтуєш ти – відіб’ється на твоїх дітях. Захочеш бачити внуків, а не побачиш, бо нехтував народжувати. Народжуйте ви, хай народжують ваші діти, хай народжуються ваші внуки, щоб ви пишалися родом своїм.

Є в українській мові величне і знаменне слово «князь»! А що воно означає? – запитує владика у вірян. – А означає воно – родоначальник, той, хто народив велику родину і має шанованих спадкоємців, що продовжать його славу. Але князь – не лише той, хто володарює, а той, хто в душі своїй, у своєму розумі усвідомлює відповідальність за владу, яка йому дана. Князь, тобто батько, має в першу чергу накормити сім’ю і його із вдячністю шануватимуть.

Жінки дають цьому світу найбільше – дітонародження. З вдячністю за те, що нас народили, ми цілуємо руку жінкам. І сьогодні ми звертаємось до Божої Матері, щоб вона благословила всіх жінок відчути себе матерями, дякуємо їй за дар родити дітей. Шануємо сьогодні Божу Матір як покровительку нашої великої Батьківщини, що своїм чесним омофором захищала і захищає нас сьогодні. Найбільше ікон Богородиці знаходиться в Україні. Ніде в світі нема стільки місць, пов’язаних з Божою Матір’ю, ні її ікон, як у нас.

Сьогодні ми найбільше очікуємо духовного єднання нашого народу в Єдину Помісну Православну Церкву. Тому я закликаю вас максимально йти один одному назустріч, виражаючи бажання, мати одну церкву, яка б молилася за свій народ, турбувалася б за своїх людей та вела до Царства Небесного. Ми хочемо просто бути щасливими на своїй землі. Нам не треба чужого, але дайте нам користуватися своїм так, як ми вважаємо за правильне.

Закликаю на вас всіх Боже благословення! Будьте всі здорові, будьте обдаровані милістю Божої Матері, під її покровом проживайте багато і проживайте добре. Слава Ісусу Христу!» – завершив владика Михаїл.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці, благочинний Рожищенської округи УПЦ КП митрофорний протоієрей Василь Шняк, привітавши парафіян, висловив глибоку вдячність митрополиту за щиросердечні молитви, за розділене з громадою престольне свято – народження Духовної Матері та народження храму. Побажав владиці здоров’я та висловив надію, що той ще не раз розділить з рожищанами молитву і звершить Богослужіння в нашому місті.

Далі лунали слова вітань на адресу парафіян та священиків від міського голови В’ячеслава Поліщука та Інни Сергійчук, заступника голови РДА. Зокрема, В’ячеслав Анатолійович висловив глибоку вдячність владиці Михаїлу за візит та його діяльність у справі возз’єднання церкви.

Завершилося святкове Богослужіння обрядом мирування, а перед тим кожен прихожанин мав можливість приложитися до святого образу Божої Матері та щирою молитвою, підкріпленою твердою вірою, попросити про щось своє, сокровенне.

« повернутися до списку новин