20 січня - День пам'яті кіборгів

20.01.2024

У цей день в Україні вшановують захисників Донецького аеропорту.

Оборона Донецького летовища тривала 242 дні – з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015-го.

ДАП героїчно обстоювали українські військові, добровольці, медики та волонтери - люди, які виявилися сильнішими за бетон. Їх стали називати «кіборгами». За найпоширенішою версією, так про захисників ДАП казали вороги, які не могли інакше пояснити, чому гарнізон неможливо взяти штурмом.

Саме 20 січня 2015 року ворог підірвав колони, що тривали перекриття будівлі, і українські захисники зазнавали найбільших втрат: загинув одразу 51 військовослужбовець Збройних Сил України.

Історія захисників Донецького аеропорту — це історія жертовної любові до своєї батьківщини та своєї родини. Багато з тих, хто вижив у тому страшному пеклі, з початком повномасштабної війни знову стали у стрій.

Сьогодні на Донеччині тривають криваві бої таких масштабів, яких Європа не бачила з часів Другої світової війни. Як у 2015 році ДАП став символом оборони Донеччини від російських окупантів, так сьогодні фортецями залишаються донецькі міста, зокрема Авдіївка, Бахмут, які демонструють усьому світові приклад української стійкості та мужності.

Вічна пам’ять оборонцям Донецького аеропорту, кожному українському Героєві, хто віддав життя за Україну!

Слава і вдячність тим, хто захищає нас сьогодні!

Поділитися: