20 січня Україна вшановує незламних Героїв - «кіборгів»

20.01.2023

До 2023 року в Україні захисників Донецького аеропорту вшановували 16 січня. Зміни до відзначення цієї дати були внесені спільним Наказом міністра оборони та Головнокомандувачем ЗСУ №21/24 від 20 січня 2022 року.

Українські воїни тримали цей донецький рубіж 244 дні. За безстрашність і незламність захисників ДАП ворог страхітливо прозвав їх «кіборгами», адже лише роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах…

В обороні стратегічного об’єкта брали участь не тільки воїни, але і медики з волонтерами, що надавали допомогу та підтримку українським бійцям. Тому віддаємо шану усім, хто стояв за Україну в ті дні.

Бойові дії за Донецький аеропорт (ДАП) розпочалися 26 травня 2014 року після того, як термінал аеропорту захопили бойовики угруповання «днр». Запеклі бої тривали до 23 січня 2015 року. Наприкінці весни 2014 року окупанти спробували захопити аеропорт. Тоді вони запустили до нового терміналу своїх військових, але українські десантники та спецназівці витіснили ворога.

З вересня 2014 року в аеропорту почалося справжнє пекло. Проте воїни ЗСУ й надалі утримували нові та старі термінали. Через село Піски в Ясинуватському районі захисникам передавали зброю та провізію, проводили ротацію. Найкривавіші та найзапекліші бої припали на січень 2015 року. В результаті постійних масованих танкових та артобстрілів 13 січня впала диспетчерська вежа. Саме її зображення стало символом оборони ДАП. Від цього моменту почалися тяжкі бої за поверхи нового терміналу.

18-20 січня «кіборги» утримували перший поверх. Верхні поверхи та підвал контролював ворог. Окупанти скористалися перемир’ям для евакуації вбитих та поранених, і в цей час замінували перекриття, які потім підірвали. Найтрагічнішими днями оборони були 19-е (перший підрив перекриття терміналу), 20-е (другий підрив), коли загинуло 48 бійців, і 21 січня (катування у полоні тих, хто вижив).

За цей час при обороні ДАПу тільки за офіційними даними загинуло понад 100 воїнів і майже 500 зазнали поранень. Протягом цього періоду в різний час в ДАП та на прилеглих територіях воювали спецназначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади і 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Український Добровольчий корпус та ін.

Серед наших земляків, які захищали Донецький аеропорт, - Сергій Марчук та Павло Чайка.

За оборону Донецького аеропорту Павло Чайка нагороджений орденом «За мужність» ІІ ступеня, Сергія Марчука Повітряні сили ЗСУ нагородили нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».

В ці чорні дні при обороні Донецького аеропорту загинув мешканець села Тристень колишнього Рожищенського району Василь Смолярчук.

Не маємо права забути подвиг кіборгів, які стояли за Україну не на життя, а на смерть.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування