29 січня - День пам'яті Героїв Крут

29.01.2024

29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом мужності для сучасних захисників України.

Тоді, 106 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. Бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ переважних сил ворога. Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за державність.

З нагоди вшанування пам'яті Героїв Крут в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї 26 січня відбулась патріотична година "Герої бою під Крутами" для учнів 11-х класів Рожищенського ліцею №2.

Здобувачі освіти познайомилися з короткою історією подій, причинами та наслідками бою під Крутами. Переглянули документальний фільм «Крути. Пишемо історію».

Після перегляду фільму всі присутні дійшли до висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Після завершення заходу присутні змогли ознайомитися з матеріали виставки "Вірність, що міцніша понад смерть".

Поділитися: