79 років тому Рожище звільнили від загарбників

20.03.2023

20 березня вважається офіційною датою звільнення Рожища від нациських загарбників. Хоч визволяли наше містечко двічі.

Бої за Рожище у Другу Світову війну були особливо запеклими, багато в чому тодішні визвольні події на нашій території були співзвучними з сучасними подіями в російсько-українській війні у східних та південних областях. Агресор тоді був таким самим жорстоким і безжальним, як і рашисти сьогодні.

Перше визволення Рожища відбулося того самого дня, що й Луцька, - 2 лютого 1944 року. Але гітлерівці не хотіли втрачати це містечко на березі річки Стир, через яке проходить колія до важливого залізничного вузла на заході України - Ковеля. Окрім усього, це був плацдарм на лівому березі багатоводного на ту пору Стира.

Попри опір 23 лютого фашисти знову увійшли в містечко. Остаточно ж Рожище визволили 20 березня 1944 року. . На 13 год. 288-й стрілецький полк підполковника Пономаренка силами двох батальйонів узяв Рожище. Одним із перших вступили до міста підрозділи старшого лейтенанта Богданова, капітана Чумакова, капітана Єфремова та інших. Місто було в суцільних руїнах і лише де-не-де стояли вцілілі будинки.

Понад 900 воїнів 181-ї стрілецької дивізії віддали життя, визволяючи Рожищенський район від німецько-фашистських загарбників.

До 79-річниці Дня визволення нашого міста від нацистських окупантів Рожищенський історико-краєзнавчий музей підготував відеопрезентацію про історію боїв за звільнення, про трагічні і водночас переможні дні, котрі увійшли у літопис боротьби і мужності нашого народу, який здолав нацистську окупацію.

Не маємо права забувати цю історичну сторінку рідного міста та людей, які віддали життя за його визволення.

Вічна пам'ять і шана загиблим, які віддали життя за визволення нашої малої батьківщини!

Сьогодні ми знову ведемо боротьбу за право жити у вільній і незалежній Україні під мирним небом. Український дух - незламний, а український народ - нескорений, тому ми віримо, що скоро будемо відзначати нову дату - дату звільнення України від російського агресора.

Поділитися: