Афганська війна очима очевидців

15.02.2024

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата приурочена до дня виведення радянських військ з Афганістану в 1989 році.

Вшановуючи всіх учасників тієї вже далекої війни в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбулася зустріч з Романом Стадніком - українцем, нашим краянином, який брав участь у тій збройній боротьбі у складі 3-го мотострілецького батальйону.

Всього після Другої світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але наймасштабнішою та найтрагічнішою стала війна в Афганістані (1979-1989). Вона тривала 10 років.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою, хоча для солдатів, які пройшли через неї, це було виконання обов’язку перед державою.

На зустріч з Романом Стадніком завітали учні 11 -го класу Рожищенського ліцею #1.

Роман Романович поділився з учнями сокровенними спогадами про службу в Афганістані, розповів різні випадки з солдатських нелегких буднів. Його розповідь була захоплюючою та водночас вражаючою. Але це правдива історія, яку мають знати наші діти і мають поважати тих, хто зовсім молодим пройшов пекло тієї страшної війни.

Ветерани війни в Афганістані, маючи бойовий досвід, були першими серед тих, хто дав відсіч російській агресії, яка розпочалася ще у 2014 році, стали учасниками волонтерського руху, досі воюють на передовій й беруть участь у російсько-українські війні.

Вічна пам'ять нашим землякам, які загинули в чужій далекій країні! Вічна шана тим, кому вкоротили життя отримані бойові рани. Ми - пам'ятаємо...

Поділитися: