Будьте помітними в темну пору доби – носіть світловідбиваючі елементи

01.12.2022

Статистика збільшення ДТП за участю пішоходів у темну пору доби пов’язана зі зменшенням освітлення на вулицях.

Ми об’єктивно не можемо вплинути на ситуацію зі зменшенням освітлення вулиць. Це реальність, зумовлена воєнним станом, широкомасштабним наступом рф на Україну. Але ми можемо вжити заходів, аби убезпечити себе на дорозі у темну пору доби.

Найкраще для цього підійдуть світловідбиваючі елементи одягу або світлоповертаючі аксесуари, які стали необхідними елементами гардеробу сьогодні.

Світловідбивачі або флікери відбиватимуть світло, тож водії зможуть вчасно побачити пішохода і зупинити авто. Наприклад, за наявності флікерів водій бачить пішохода принаймні за 150 метрів – цього достатньо, аби уникнути наїзду.

Як наголошує Патрульна поліція Волині, носити світловідбивні елементи необхідно тому, що:

- світловідбивачі роблять пішохода помітним у темну пору доби. Для того, аби зманеврувати при швидкості 50 км/год, водієві потрібно 150 метрів. У світлому одязі пішохід стає помітним за 30-75 м, а цього недостатньо для уникнення ДТП. Зі світловідбивними елементами пішохід стає помітним за 300 м. Отже, додаючи їх на одяг, ми на 85 % знижуємо шанс постраждати в результаті пригоди;

- безпека велосипедистів. Ці учасники дорожнього руху особливо потребують бути помітними. Тож їм варто використовувати не лише ліхтарики, а й світловідбивачі;

- убезпечити дітей. Через малий ріст, водії не завжди можуть своєчасно побачити дітей-пішоходів. Заохочуйте дітей одягати флікери - це може бути браслет, брелок чи наліпка на рюкзак.

Будьте помітними. Бережіть своє життя та здоров’я!

Поділитися: