Читацький рекорд трьох громад зареєстрували у Рожнятові

14.10.2024

11 жовтня у Рожнятівській громаді на Івано-Франківщині відбулася реєстрація Національного рекорду України "Найбільша кількість книг бібліотечного фонду, прочитаних членами трьох територіальних громад", до якого три партнерські громади - Рожищенська і Горохівська (Волинь) та Рожнятівська (Івано-Франківщина) йшли довгих три місяці.

З липня по вересень 2024 року у бібліотеках цих партнерських громад проводили книжкову акцію «Найбільш читаюча громада». Для встановлення рекорду кожній з громад необхідно було залучити по 1 тисячі читачів на прочитання 10 тисяч книг. На кожну окрему прочитану книгу читач писав коротенький відгук.

Загалом у рекорді взяли участь 3 227 читачів, які прочитали 31 384 книги.

"У нас склалася хороша співпраця з Рожнятівською громадою з Івано-Франківщини, одним з напрямків співпраці є саме обмін досвідом щодо організації роботи закладів культури, маємо хороші зв'язки і з сусідньою Горохівською громадою, тому й виникла ідея встановлення такого рекорду.

До того ж, розвиток культурної сфери є нині особливо актуальним, і не лише з огляду на функціонування бібліотечних установ, недостатнє наповнення книжкових фондів українською книгою, а йдеться про проблеми та перспективи галузі культури загалом. Бо маємо дбати про надання якісних послуг," - зауважив очільник Рожищенської громади та активний учасник встановлення рекорду Вячеслав Поліщук.

Аби взяти участь у Всеукраїнському відкритому діалозі «Відкрий світ через книжку: бібліотека — твій ключ до знань», який відбувся з нагоди фіксації Національного рекорду України «Найбільш читаюча громада», та обговорити перспективи розвитку культури у цей нелегкий час, у Рожнятів завітала директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій Міністерства культури та стратегічних комунікацій Діана Трима.

«Участь громад у такому рекорді — це не лише про популяризацію книги. Це перший успішний кейс в Україні, коли громади об’єднались навколо культури. Сила країни саме в єдності громад. Саме вони формують загальнонаціональний простір держави. Ніякі державні норми не будуть стимулювати розвиток громад краще за свідомий вибір їх жителів. Коли громада обирає культуру пріоритетом, то це свідчить про певний духовний рівень людей», — прокоментувала Діана Трима.

Експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський, який реєстрував відповідний рекорд, вручив представникам громад сертифікати, зазначивши, що такий рекорд зафіксовано вперше.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування