Діяльність Молодіжної ради: результати та напрацювання

02.08.2023

Майже два роки тому при Рожищенській міській раді була створена Молодіжна рада - молодіжний дорадчо-консультативний орган, який покликаний формувати та впроваджувати молодіжну політику в громаді. Саме члени Молодіжної ради акумулювали бажання місцевої молоді, виробляли спільне бачення розвитку молодіжної політики в громаді, доносили його до місцевої влади, писали та реалізовували цікаві проєкти, залучали кошти грантодавців для втілення напрацьованих ідей. Тобто власними силами, розумом та руками намагалися творити те, що могло зацікавити та згуртувати молодь.

За словами голови Молодіжної ради Максима Кучмука, участь у Молодіжній раді для нього особисто принесла багато знайомств, нових знань, досвіду, додала впевненості у тому, що Молодіжна рада насправді є дієвим інструментом формування молодіжної політики в громаді. Але аби щось зробити, потрібно багато вчитися. Тому відвідували багато тренінгів, заводили знайомства та налагоджували співпрацю з Молодіжними радами з інших регіонів, намагалися втілювати в життя набуті знання. Продовжують це робити й нині.

І виходить це у молодих рожищенських активістів дуже навіть добре. От, наприклад, зовсім нещодавно представники Рожищенської молодіжної ради взяли участь у потужному форумі "Державотворець" у м.Київ, поспілкувалися з відомими політиками та потужними бізнесменами. А це вже - рівень.

Реальним підтвердженням дієвості рожищенських активістів Молодіжної ради стали проведені потужні заходи (благодійні турніри з флорболу та футболу, учасниками яких стали команди з інших громад, а натхненником проведення був Дмитро Аршулік), які ще й виявилися хорошою можливістю підтримати українських захисників.

Тисячі переглядів серед молоді отримали на YouTube каналі інтерв'ю з відомими людьми у форматі подкасту, які стали результатом впровадження ще одного проєкту - «Молодь ТБ».

У серпні 2021 року в рамках програми «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наша громада успішно пройшла відбір та стала учасницею конкурсу «МолодьТуТ: створи громаду молодіжних перспектив». До речі, Рожищенська громада - єдина з Волині виграла грант на облаштування молодіжного простору. І спільними зусиллями вдалося створити Молодіжний центр, на базі якого нині проводяться різноманітні молодіжні заходи, хоч проєкт ще триває і у перспективі облаштування у цьому молодіжному осередку багато цікавих та креативних зон для активного відпочинку.

- За кожною з цих реалізованих ініціатив стоїть не просто нелегка робота щодо написання проєкту, уміння зацікавити грантодавця, а й підтримка та співпраця місцевої влади, - наголошує очільник Молодіжної ради Максим Кучмук.

Та не тільки у влади шукають молоді активісти підтримки для реалізації своїх задумів.

До реалізації однієї з найсвіжіших ідей молоді - створення відпочинкової зони в рамках проєкту "Придумуй, створюй, відпочивай!" - вдалося залучити частково і кошти бізнесу. Зокрема, на потреби молоді відгукнулося ТзОВ "Цунамі".

- Наразі Молодіжна рада має напрацювання у дев'яти проєктах. Це потужна робота, яку члени ради виконують на громадських засадах. Ми віддаємо свій час, сили, знання з єдиною метою - вплинути на життя у нашій громаді, зробити її комфортною, зокрема, для молоді. І ми вже бачимо реальні результати своєї роботи, - наголошує майбутній електроенергетик, студент Луцького Національного технічного університету, очільник Молодіжної ради Максим Кучмук. - Я вдячний за підтримку та роботу кожному члену нашої команди, за ініціативу та нові ідеї, які цікаві молоді. Адже ми розвиваємося, здобуваємо досвід, змінюємо життя місцевої молоді. Бо саме Молодіжна рада стала джерелом молодіжної активності в нашій громаді. Тому попереду ще багато планів та хороших задумів.

Поділитися: