Долучайтеся до Радіодиктанту національної єдності

09.11.2022

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Ця дата припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця, аби благословив майбутніх учнів.

Традиційно в цей день усі українці пишуть Радіодиктант національної єдності. Така акція демонструє цінність української мови, а люди своїм прикладом стають мотивацією для інших вчити, поважати рідну мову й не боятися помилок. До найбільшого україномовного флешмобу традиційно приєднаються мільйони українців по всьому світу.

Цьогорічний Радіодиктант – це перш за все українська акція єднання. Його написання адаптовано до умов воєнного часу. У різних країнах світу облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Завдяки можливостям Українського Радіо до Радіодиктанту може долучитися кожен, незалежно від того, у якій точці земної кулі перебуває у цей непростий для нас усіх час. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності.

Текст цьогорічного Радіодиктанту національної єдності написала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України – Ада Роговцева.

Радіодиктант національної єдності-2022 звучатиме 9 листопада об 11:00 за київським часом по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура. Водночас флешмоб укотре вийде за межі суто радіоформату: він наживо транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного Мовлення.

Долучайтеся до Радіодиктанту, аби не просто перевірити свої знання, а довести світовій спільноті – українці єдині у прагненні до самовизначення та перемоги!

Поділитися: