Енергетики нагадують про дотримання вимог Правил охорони електричних мереж

27.02.2024

Рівненський регіональний центр обслуговування мережі Західного територіального управління обслуговування мережі приватного акціонерного товариства НЕК «Укренерго» (далі Рівненський РЦОМ) нагадує про необхідність дотримання вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» від 09.07.2010 № 2480-VI (далі Закон), Правил охорони електричних мереж (далі Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1455.

У відповідності до вимог ст. 21 Закону санітарно-захисна зона об'єктів енергетики встановлюється для захисту населення від шкідливого впливу електричних полів, спричиненого певною їх напругою. Санітарно-захисна зона вздовж повітряних ліній електропередачі, залежно від їх напруги, встановлюється у вигляді території, межі якої регламентуються по обидва боки ліній на певній відстані від проекції крайніх фазних проводів чи/або кабелів на землю в перпендикулярному до електролінії напрямку.

У відповідності до ст. 32 Закону власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об'єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення функціонування об'єктів електричних мереж.

Згідно з Правилами електричні мережі підлягають охороні з метою попередження нещасних випадків від впливу електричного струму. У Правилах встановлюються охоронні зони електричних мереж:

• уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів і в залежності від класу напруги віддаль від крайнього проводу становить:

- 25 м - для ЛЕП 220 000 В (220 кВ);

- ЗО м-для ЛЕП 330 000 В (330 кВ);

• по периметру трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв - на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Згідно зі ст. 32 Закону та п. 8 Правил в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій з метою їх захисту і захисту населення від нещасних випадків забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження, а саме:

- накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, демонтувати їх елементи;

- будувати житлові, громадські, дачні будівлі та інші споруди;

- розміщати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;

- складати добрива, корми, дрова, скиртувати солому та зберігати інші матеріали;

- влаштовувати будь-які звалища;

- розпалювати вогнища (спалювання сміття, соломи, хмизу та інших матеріалів);

- саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів та випадків створення плантацій новорічних ялинок;

- розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;

- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

- запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;

- відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;

- влаштовувати зупинки та стоянки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище.

З метою збереження життя та здоров'я працівників та населення наголошуємо» що при згідно Правил безпечної експлуатації електроустановок допустима відстань від механізмів та вантажопідіймальних машин у робочому та транспортному положеннях, від стропів, вантажозахоплювальних пристосувань та вантажів до струмовідних частин, що перебувають під напругою, становить:

- 2,5 м - для ЛЕП 220 000 В (220 кВ);

- 3,5 м - для ЛЕП 330 000 В (330 кВ).

При виявленні обірваного проводу ЛЕП, який лежить на землі, наближатися до нього ближче ніж 8 метрів - заборонено. Необхідно повідомити про обрив проводу аварійні служби, організувати повідомлення населення та нагляд по недопущенню наближення людей до місця, де лежить провід.

Поділитися: