Фахівець з соціальної роботи – твоя підтримка у подоланні життєвих проблем

21.03.2023

Кожного року у третій вівторок березня у всьому світі відзначається День соціальної роботи.

Соціальна робота багатогранна у своїх проявах. Та головний її пріоритет – це надання допомоги тим, хто її потребує (індивідам, групам, сім’ям), щодо сприяння вирішенню життєвих проблем з метою відновлення чи поліпшення здатності людини до життєдіяльності та соціалізації.

На різних етапах життя будь-хто може потрапити у складні життєві обставини та потребувати професійної соціальної підтримки для їх подолання. З метою надання таких соціальних послуг у громаді працює КЗ «Центр соціальних служб» Рожищенської міської ради.

Фахівці Центру щоденно працюють з різними категоріями населення – дітьми, молоддю, пенсіонерами. Соціальна робота спеціалістів спрямована на ті вразливі групи населення, які потрапили у складні життєві обставини, аби допомогти їх подолати чи, принаймні, мінімізувати наслідки, не допустити кризових ситуацій в родинах, попередити соціальне сирітство, забезпечити гідну старість.

У нинішній період воєнного стану окремою категорією, з якою доводиться працювати, - є внутрішньо переміщені особи, яким довелося покинути рідні місця.

Люди, які обслуговуються соціальними фахівцями, – це, як правило, особи з непростим характером, своїми особливостями, часто - непередбачувані у своїх діях. Обумовлено це або віком, якщо людина літня; або важким життям і гірким досвідом за плечима, що властиво для тих, хто пройшов війну, або впливом поганих звичок.

- Ми працюємо з людьми і для людей, тому головне покликання соціального фахівця полягає в тому, щоб полегшити життя таких громадян, спільно вирішити їх проблеми, поліпшити їх психологічний стан, - наголошує директор Центру соціальних служб Олег Шварцкоп.

- Наша функція профілактична, а не контролююча, тому жителі громади мають усвідомити, що у разі виявлення сім’ї чи особи, яка потребує супроводу спеціаліста соціальної служби, ми не приходимо до них з метою осудження чи покарання, ми приходимо, аби спільно подолати проблему. Хоч на практиці бувають різні ситуації, - говорить фахівець з соціальної роботи Катерина Райниш.

- Ключовим у нашій роботі є оцінювання потреб того, хто потребує соціального супроводу, і тут ми співпрацюємо з іншими службами, - говорить фахівець Центру соціальних служб Олександр Сітовський. - Спеціалісти, які здійснюють соціальну роботу, повинні прискіпливо слідкувати за умовами проживання та виховання дітей у кризових сім’ях, вибудовувати роботу таким чином, щоб у співпраці з іншими дотичними службами допомогти родинам подолати життєві негаразди.

- Відповідно до потреб мешканців територіальної громади при Центрі створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Ті, хто потерпає від домашнього насильства, мають зрозуміти, що замовчування проблеми не допоможе її усунути. А саме співпраця з соціальним фахівцем, психологом допоможе у подоланні кризи у сім’ї, мінімізує її негативні наслідки, - наголошує керівник закладу Олег Шварцкоп.

Від початку російської збройної агресії проти України при комунальній установі «Центр соціальних служб Рожищенської міської ради» діє Пункт безкоштовної психологічної допомоги. За допомогою арт-терапії, занять з психологом Каріною Давидюк тут допомагають і дітям, і дорослим звільнитися від нав'язливих спогадів про руйнувні наслідки війни, про втрату рідних, соціалізуватися до нових умов життя.

Щодня фахівці соціальної роботи, які проводять виїзди у кризові сім’ї, обстежують умови проживання літніх людей з метою надання сторонньої допомоги, організовують тренінги для молоді, консультують тих, хто пережив війну, працюють з єдиною метою – допомогти налагодити життя тим, хто опинився у скрутній життєвій ситуації. І нам, українцям, слід усвідомити, що звертатися за допомогою до фахівця з соціальної роботи чи психолога в разі потреби це така ж необхідність, як лікувати зуб у стоматолога чи купувати продукти у продуктовому магазині. Бо вміння вчасно усвідомити власну проблему і звернутися за професійною допомогою – це надійний спосіб її подолати та змінити життя на краще.

Поділитися: