ФЕЙК: на підтримку рожищенського військкомату НЕ ВІДКРИВАЛИ жодних банківських рахунків

02.03.2022

Серед жителів Рожищенської громади та у соціальних мережах шириться інформація про те, що на військкомат збирають гроші, аби придбати дрон та інше спорядження.

Як повідомив начальник Другого вiддiлу Луцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Валерій Захаров, військові забезпечені необхідним, тому ніяких банківських рахунків ніхто не відкривав.

«Звертаюся до всіх: перевіряйте інформацію, не ведіться на провокації, не панікуйте! Коли нам щось буде потрібне, повідомимо на офіційних ресурсах, зокрема, на сайті Рожищенської міської ради. Направляйте свої заощадження та сили у правильні русла, не дайте аферистам нажитися на війні. Слава Україні!» – звертається Валерій Олександрович.

Міський голова Вячеслав Поліщук просить жителів громади не поширювати неперевірену інформацію, що стосується збору продуктів, медикаментів, коштів чи термінової здачі крові.

«Не будьте бездумними поширювачами. Особливо це стосується повідомлень із фразами: «!!!максимальний репост!!!!», «ПОШИРЮЙТЕ НЕГАЙНО». Натискаючи кнопку «поширити», задумайтеся, чи ви не долучаєтеся до творення найшкідливіших фейків, що стають вірусними й охоплюють мільйонні аудиторії. Тому спочатку перевірте інформацію за допомогою офіційних джерел та людей, які мають до цього відношення», – наголошує очільник Рожищенської громади.

Нагадуємо, всі охочі можуть надсилати на сторінку «Фейсбук» Рожищенської міської ради у приватні повідомлення інформацію, яку варто перевірити. Ми максимально оперативно це робитимемо, про що повідомлятимемо на офіційному сайті громади.

Журналісти інтернет-видання «Zaxid.net» рекомендують, перш ніж поширити будь-яке повідомлення, переконатися, що ви:

  1. Уважно його прочитали, якщо в ньому є відео – переглянули, а якщо аудіо – дослухали до кінця.
  2. Знаєте людину, організацію чи медіа, що є джерелом повідомлення, і знаєте, яким є першоджерело. Ми ж пам’ятаємо, що навіть медіа і офіційні джерела у кризових умовах можуть схибити й поширити неправду. Чи компетентна ця людина чи організація, чи її теж «попросили поширити»?
  3. Розумієте, навіщо вас просять це поширити. Яка мета масової публікації цієї інформації? Чи допоможе вона комусь? Чи спонукатиме до певних дій? Ви впевнені, що це розумно і правильно? Її просто потрібно знати людям? Точно? Чому?
  4. Дорахували якщо не до 100, то хоча б до 30. За цей час початковий імпульс згасне, і ви, можливо, зможете подивитись на інформацію, яку вам пропонують поширити, по-іншому.
  5. Не впевнені – не поширюйте!

Бути поінформованим – важливо, але зберегти психічне здоров’я, не нашкодити собі та іншим, – важливіше.

Поділитися: