Інтеграція переселенців у життя громади: рожищенський досвід

12.09.2022

З червня цього року стартував проєкт, який має на меті сприяти інтеграції внутрішньо переміщених осіб в життя Рожищенської громади. Реалізовує його громадська організація «Волинський Інститут Права» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Завдяки фокус-групам та анкетуванню спочатку були вивчені потреби, проблеми, настрої переселенців та місцевих жителів, а також їхні взаємовідносини. Всю зібрану інформацію фахівці проаналізували і подали у відповідному звіті, який в липні мали можливість обговорити під час діалогових заходів всі зацікавлені. Крім обміну думками учасники обговорення напрацювали ідеї заходів, які варто реалізувати для інтеграції переселенців у життя громади.

Частина з цих ідей втілилися в життя протягом серпня цього року.

Так, 20 серпня відбувся майстер-клас з виготовлення магнітів та оберегів для бійців ЗСУ «З любов'ю для захисників». Діти та дорослі під керівництвом місцевого художника Віталія Шевченка вчилися виготовляти магнітики у синьо-жовтих та червоно-чорних кольорах, а також патріотичні бутоньєрки з атласних стрічок.

Цікаво, що під час майстер-класу виникла ідея зробити більше прикрас, аби виручити за них гроші та передати на потреби ЗСУ. Задум учасники успішно реалізували, а гроші у сумі дві тисячі гривень передали на купівлю дизпалива для авто, яке відправляли в «гарячі точки» нашої країни.

Також, у рамках цього заходу було організовано гру-вікторину «Як я знаю Україну» приурочену до Дня Незалежності.

26 серпня відбувся тренінг «Економічне зростання регіону через стимулювання розвитку власної справи мешканців». Зі всіма нюанси вказаної теми присутніх ознайомила бізнес тренерка, сертифікований міжнародний бухгалтер-практик (CAP), кандидатка економічних наук Ольга Іванків.

Зокрема, місцеві жителі та переселенці дізналися про можливості національного проєкту із розвитку підприємництва та експорту, а також про те, як напрацювати фінансову та описову частини бізнес-плану й закріпили отримані знання під час практичних завдань.

27 серпня відбулася екскурсія присвячена 700-ій річниці з дня заснування міста Рожище. До цього заходу були долучені жителі громади з різних населених пунктів та ВПО. Протягом заходу усі мали змогу ознайомитися з історією, архітектурою та культурою міста і громади, а також поспілкуватись із істориком-краєзнавцем екскурсоводом, істориком, співробітником Рожищенського краєзнавчого музею Романом Трофімчуком та поставити питання.

Екскурсія настільки вразила відвідувачів, що окрім схвальних відгуків присутні просили організаторів провести ще декілька екскурсій охопивши всю територію громади.

Цікавим, змістовним та багатим на українські традиції та пісні було «Свято Жнив в родинному колі», яке провели для гостей громади 28 серпня.

Під час заходу присутні ознайомилися з історією та традиціями Свята жнив, дізналися, що таке Зажинки, Жнива та Обжинки, слухали жниварських пісень у виконанні головної спеціалістки з питань культури Рожищенської міської ради Оксани Пашковської та гурту «СвітАна».

Під час неформального спілкування охочі взяли участь у майстер-класі з плетіння віночків. Майстриня Оксана Банада не тільки показала, як правильно їх плести, а й розповідала, чому певні квіти вплітали в осінні головні прикраси, а інші – у весняні та літні.

По завершенню заходу присутні ВПО щиро зізналися, що приємно вражені тим, як на заході України шанують та передають з покоління в покоління давні традиції про деякі з яких вони дізналися вперше.

Це не всі інтеграційні заходи, що заплановані в межах проєкту. За їх анонсами ви можете слідкувати на сайті Рожищенської громади.

Поділитися: