У зв'язку з виявленням захворювання на лістеріоз у жителя Рожищенської ТГ , яке стало для пацієнта летальним, ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» нагадує про основні ознаки цієї небезпечної інфекційної хвороби та як від неї уберегтися.
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби.
Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.
Як можна заразитися?
Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.
Які симптоми хвороби?
Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота.
Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Де може бути небезпечна бактерія?
У м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій).
Яка статистика захворювань на лістеріоз?
Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. Усі захворілі проживали в різних регіонах країни.
За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, на Волині в жовтні 2023 року зареєстрували два випадки лістеріозу у Луцькому та Володимирському районах. Всі випадки підтвердили лабораторно.
Захворіли новонароджена дитина (у Володимирській громаді) та вагітна (у Луцькому районі).
В області щороку реєструють поодинокі випадки хвороби, за останні 10 років їх було 15. Із них 11 – у новонароджених, два – у вагітних.
Саме діти першого року життя та вагітні – серед найбільш вразливих щодо лістеріозу. Лістеріоз матері під час вагітності, зазвичай, проявляється як легке гарячкове захворювання але може спричинити викидень і навіть загибель плода (25-35% залежно від терміну вагітності на момент зараження). Лістеріоз новонароджених може протікати у вигляді сепсису або менінгіту з важкими наслідками. Своєчасне лікування лістеріозу матері запобігає захворюванню плода.
До групи ризику також належать люди зі зниженим імунітетом. Це ті, хто отримує хіміо- і гормональну терапію, має СНІД та цукровий діабет, люди похилого віку.
Загалом сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби.
Джерелом лістерій є дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Як уберегтися від хвороби?
Всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії;
при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину;
розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;
ретельно мийте овочі і фрукти відразу як тільки принесли додому чи на кухню. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері;
при приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику;
не рекомендується купувати продукти на стихійних ринках, де не має впевненості в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування;
дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.