Лицарі Небесного війська: сьогодні роковини світлої пам'яті загиблого захисника України Валентина Костюка з Пожарок

24.05.2023

Коли у село прилетіла чорна звістка, що від рук окупантів загинув 32-річний Валентин Костюк, його друзі не могли повірити: як, у нього ж такий військовий досвід за плечима?! Та куля не вибирає...

Валентин Костюк народився й зростав у багатодітній родині, в якій звикли піклуватися, допомагати та підтримувати одне одного. В доросле життя він прийшов відповідальною та чуйною людиною – усім, хто звертався за допомогою, старався зарадити. І професію обрав собі зовсім мирну - кухаря. Та плани на життя змінила строкова служба, яку Валентин Костюк проходив на корветі «Луцьк» і після піврічної служби в Севастополі підписав контракт зі Збройними силами України.

Мав досвід миротворчої місії на острові Мальта.

А коли повернувся до рідної домівки, не знайшов себе у сільському житті. І у 2013-му знову став контрактником.

Тож коли у 2014-му розпочалося протистояння на східних кордонах держави, був у строю тих, хто першим став на захист цілісності України.

Скільки сліз виплакала тоді ненька Героя Валентина Федорівна, скільки сивини додалося його батькові Михайлу Степановичу, знає один Бог. Вірили, надіялися, молилися... А коли Валентин Костюк повернувся додому, у родині врешті запанував спокій.

З початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Валентин розумів, що має знову стати у стрій. Був призваний військкоматом 8 березня 2022-го.

110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, у лавах якої захищав Україну наш земляк, у травні 2022-го тримала оборону поблизу Авдіївки на Донеччині. Саме це місто було однією з головних цілей ворога після повномасштабного вторгнення росії на територію України. Велися кровопролитні бої на підступах до міста, ворог використовував різні види озброєння та українські військові не відступали.

24 травня 2022 року під час виконання бойового завдання поблизу Авдіївки обірвалося життя старшого сержанта Валентина Михайловича Костюка.

Мужній, самовідданий, рішучий - таким запам'ятався Валентин Костюк бойовим побратимам.

Працьовитим, добрим, товариським та привітним - таким залишився Герой у пам'яті рідних та односельчан.

30 травня 2022 року захисника України Валентина Костюка відспівали у місцевому Свято-Стефанівському храмі, де він прислуговував, будучи школярем. В той день за втраченим молодим життям плакали не лише рідні та друзі, плакало небо... Під гучні постріли військового салюту рідна земля навічно прийняла тіло загиблого Героя.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові Указом Президента України Володимира Зеленського №585/2022 старший сержант Валентин Костюк посмертно відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Шана і вічна пам'ять справжньому патріоту, нашому захиснику Валентину Костюку, який бачив своє покликання у захисті Батьківщини від ворогів і виконував його до останнього подиху.

Спочивай з миром, наш Воїн Світла! Дякуємо за наше сьогодні!

Поділитися: