Лицарі Небесного війська: сьогодні роковини загибелі кіборга Вячеслава Зенца

25.02.2024

Боротьба за рідну землю, за вільну Україну для нашого земляка Вячеслава Зенца розпочалася у 2014-му, коли пішов добровольцем в АТО. Служив у 95-ій окремій десантно-штурмовій бригаді.

Мужній, веселий, товариський. Він умів згуртувати навколо себе побратимів, завжди був серед перших, навіть у найскладніші та найзагрозливіші для життя моменти не ховався за чиїмось спинами. Був справжнім, чесним, безстрашним, за що й поважали його побратими.

Вячеслав Зенц пройшов не одну гарячу точку - Мар‘їнку, Піски, Дебальцеве, Попасну і врешті Донецький аеропорт. Так, він був серед тих, кого нарекли кіборгами за мужність та незламність.

Будучи ризикованим та сміливим, Вячеслав Зенц уміло виводив товаришів з оточень ворога, а ще - неодноразово викрадав у ворога техніку, серед його бойових трофеїв був навіть російський танк, який вкрали у ворога разом з троюрідним братом Віктором, з котрим разом служили.

Серед сепаратистів на Вячеслава Зенца у 2015-му оголосили полювання та визначили грошову нагороду за його знищення. Та він повернувся на малу батьківщину живим, навіть намагався знайти своє місце у мирному житті, хоч давалося це нелегко.

Повномасштабну війну Вячеслав Зенц зустрів у Польщі, де на той час працював.

Як щирий патріот, не вагаючись ні миті, повернувся додому і знову добровольцем піднявся на захист рідної землі. Став стрільцем-помічником гранатометника 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого.

Понад рік Герой мужньо нищив російського ворога у Бахмуті, згодом звільняв населені пункти Харківщини. І безмежно радів, коли разом з побратимами підняли український стяг на кордоні з росією, у селі Тернова. Адже справжній воїн Вячеслав Зенц ніколи не сумнівався у перемозі над ворогом.

Життя кіборга обірвалося під час танкового обстрілу у селі Гряниківка Харківської області 25 лютого 2023 року.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку, відповідно до Указу Президента України №432/2023 Вячеслава Зенца нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеня посмертно.

У рідному Рожищі на честь загиблого захисника України Вячеслава Зенца, якому згідно з рішенням Рожищенської міської ради від 25 травня 2023 року №33/70 присвоїли звання Почесного громадянина міста, перейменували вулицю, де мешкав Герой.

Вічна пам'ять і шана захиснику України Вячеславу Зенцу!

Герої не вмирають, доки живе пам'ять про них.

Поділитися: