Людська недбалість призводить до пожеж

10.09.2024

Недотримання правил пожежної безпеки не лише завдає значної шкоди довкіллю, а й може призвести до людських жертв.

Питання запобігання пожежам в екосистемах та оперативної їх ліквідації — на особливому контролі у рятувальників. Суха і спекотна погода сприяє швидкому поширенню вогню на значні площі, а причиною пожеж є в більшості випадків людська недбалість при поводженні з вогнем чи спалювання сміття, сухої рослинності на городах.

Свіжий приклад – учора пообідньої пори до ДПРЧ м. Рожища надійшло повідомлення, що горить трава та сухі чагарники на землях сільськогосподарського призначення в селі Рудня. Дві автоцистерни виїздили на ліквідацію пожежі, яка, ймовірно, сталася через людську недбалість та спалювання сухих решток на одному з городів. Вогонь зачепив сусідні посіви сої.

Тож з метою уникнення масових пожеж та надзвичайних ситуацій, забезпечення національної безпеки в умовах військової агресії російської федерації проти України нагадуємо жителям громади, що відповідно до підпункту 3.6. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України визначено, що на території зелених насаджень забороняється випалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки, а саме спалювання сухої трави. Відповідно до підпункту 3.6.14. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій визначено, що спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Згідно зі статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів.

Стаття 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлює, що кожний громадянин України має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище.

Стаття 12 цього ж Закону визначає обов’язок кожного берегти природу, охороняти, раціонально

використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища та не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Окрім цього, за самовільне спалювання сухої трави громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Будьте відповідальними, дбайте про безпеку довкілля та власного життя!

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування