Люди з інсулінозалежним діабетом зможуть отримувати тест-смужки за програмою «Доступні ліки»

05.07.2023

Восени в Україні почнуть безплатно видавати тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові для хворих на цукровий діабет інсулінозалежного типу. Про це поінформувало Міністерство охорони здоров'я України у Facebook.

«Програма реімбурсації «Доступні ліки» продовжує розширюватися. Урядом внесено зміни, завдяки яким, окрім ліків, українці зможуть отримувати медичні вироби. Зокрема люди з діабетом зможуть отримувати тест-смужки для вимірювання цукру в крові, що важливо для своєчасного прийому препаратів та корегування доз», – зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Відповідні зміни прийняв Уряд постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення від 30 червня 2023 р. № 653».

«Держава компенсуватиме пацієнтам вартість медичних виробів за програмою медичних гарантій. На першому етапі реімбурсація (відшкодування вартості коштом державного бюджету) стосуватиметься тест-смужок для вимірювання цукру у крові в пацієнтів із захворюванням на діабет I типу», – ідеться в повідомленні.

У МОЗ зазначили, що йдеться про 108 867 інсулінозалежних українців.

«Очікується, що отримати тест-смужки можна буде за призначенням (рецептом лікаря) уже восени. Лікар, відповідно від категорії пацієнта (діти, дорослі, вагітні), визначатиме кількість смужок, необхідну пацієнту на місяць», – пояснили у відомстві.

Поділитися: