Наколядували на Збройні сили понад шість з половиною тисяч гривень

27.12.2023

У КЗ "Центр культурних послуг" Рожищенської міської ради у рамках благодійного Різдвяного марафону "Непереможне світло Різдва" відбувся культурно-мистецький захід «У сяйві Віфлеємської зорі».

Оригінальністю та глибиною змістового наповнення вражала присутніх виставка звичаєво-традиційної атрибутики Різдвяно-Новорічних свят «Магія Різдва», представлена працівниками закладів культури громади. Тут вам і символічний дідух, і Різдвяна зірка, і саморобні ангелики, і вишукані святкові витинанки, а ще - традиційна кутя та різноманіття святкових смаколиків, відомих нам з давніх-давен, так і сучасних. Наприклад, третьокласниця Оленка Матеюк з Носачевич напекла медових пряників у глазурі, які останнім часом дуже популярні та стали сучасним святковим атрибутом. Одним словом, було на що подивитися і що скуштувати.

З вітальними словами звернувся до присутніх Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук, наголосивши, що завдяки нашим мужнім воїнам ми маємо можливість зберігати давню традицію та нести добру вість про народження Христа за допомогою колядок у кожну українську оселю, до кожної християнської душі. Тому у ці святкові дні маємо об'єднатися не тільки у спільній молитві про Перемогу та наближення миру, а й у допомозі Збройним силам. Бо за свою ідентичність, історію та волю маємо боротися усі разом.

За підсумками огляду-конкурсу очільник громади нагородив переможців. У номінації «Оригінальний Різдяний вінок» найкращою визнана робота завідувачки бібліотеки-філії с. Крижівка Тетяни Миколайчук. У номінації «Найкраща Різдвяно-Новорічна настільна композиція» перемогла директорка будинку культури-філії с. Сокіл Світлана Гончаревич. А кращою тематичною витинанкою визнано роботу директорки будинку культури-філії с.Рудка-Козинська Марії Сладковської.

Мелодійно, святково та трепетно звучала всім добре відома колядка "Нова радість", з якої почалася мистецька частина заходу.

Війна, біль та страждання внесли свої корективи у традиційні колядки, з'явилися нові, з основним лейтмотивом про молитву до новонародженого Христа про повернення до родин українських захисників, про наближення Перемоги, про відродження мирного завтра для маленьких українців.

Колядки, щедрівки, традиційні обряди "Водіння кози" та "Водіння Маланки" глядачам презентували квартет "VIRMEIS" Центру культурних послуг (керівник - Надія Козій), аматорські колективи "Переспіви" з с.Переспа (керівник - Анна Тенкалюк), "Сокільська родина" (керівник - Сергій Гончаревич) з Сокола, "Джерела" з с.Топільне (керівник - Оксана Пашковська) та "Коралі" Центру культурних послуг (керівники - Мирослава Пашковська та Марина Мельничук). А також солісти Юлія Махновець та Софія Калитюк (вихованки народного художнього колективу "Камертон" КЗПО "Рожищенський БДТ", керівник - Ірина Матвійчук), Анна Тенкалюк та Ярина Важатко.

Потішив глядачів різдвяними мелодіями ансамбль скрипалів КЗ "Рожищенська музична школа" під керівництвом Оксани Кучинської (концертмейстер - Оксана Бугайова).

Заключним акордом заходу стало спільне виконання відомої колядки "Добрий вечір тобі, пане господарю".

В рамках благодійного заходу на підтримку ЗСУ вдалося зібрати 6505 гривень.

Поділитися: