Не чіпайте язик та не зупиняйте судоми: як правильно діяти у разі епілептичного нападу

19.08.2022

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Частіше за все вони проявляються в вигляді неконтрольованих судом різної інтенсивності, іноді — втрати свідомості.

Якщо ви опинилися поруч з людиною, у якої стався напад епілепсії, пам’ятайте, що ваша головна задача – не панікувати, а полегшити стан потерпілого/ої, залишатися поруч та подбати про його/її безпеку.

Алгоритм дій при епілептичному нападі дуже простий:

  • переверніть людину на бік;
  • послабте тугий одяг;
  • підкладіть щось м’яке під голову (куртку, светр, рюкзак тощо), щоб уникнути травм.

Але є ще кілька досить важливих порад щодо того, чого робити не можна:

  • Не кладіть нічого у рот потерпілого. Тверді предмети можуть травмувати ротову порожнину чи навіть призвести до переломів щелепи. Проковтнути язик фізично неможливо, проте він може перекрити дихальні шляхи – і тому радять повернути потерпілого на бік.
  • Дозвольте нападу пройти самостійно – не намагайтеся його зупинити. Ви все одно не зможете припинити судоми – вони будуть продовжуватися. Більшість нападів тривають менше 2 хвилин, тому не зволікайте, якщо стан людини не покращується довше 5 хвилин – телефонуйте 103.

Чек-лист: 6 випадків, коли потрібно терміново викликати швидку під час нападу

  1. це перший напад у житті людини;
  2. напади трапляються надто часто: коли людина навіть не встигає прийти до тями у проміжку;
  3. через напад людина травмувалася;
  4. напад стався в воді;
  5. жінка – вагітна;
  6. людина має цукровий діабет.

Що ще треба знати про епілепсію?

Іноді епілептичні напади супроводжуються незначними провалами в пам’яті, втратою свідомості або контролю за функціями кишківника чи сечового міхура. Вони також різняться за частотою: від декількох випадків на день (інтенсивні) до декількох епізодів на рік чи рідше. Загалом, більше 70% людей з епілепсією контролюють напади за допомогою ліків.

Якщо напад стався лише один раз, це ще не свідчить про епілепсію: 5-10% людей переживали це одноразово протягом життя.

Причини виникнення в людей епілепсії, на жаль, не завжди вдається встановити. Але серед відомих визначають пошкодження мозку в передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми, генетичні стани, важкі травми голови, пухлини та інфекції мозку та мозкових оболонок.

Щоб дізнатися більше про захворювання, радимо заглянути на сторінку МОЗ.

Поділитися: