Палите картоплиння? Готуйтеся сплатити штраф!

13.09.2023

Чи не щовечора у повітрі розноситься їдкий запах диму. Це жителі громади наводять лад на присадибних ділянках та спалюють картоплиння та інші рослинні рештки. У результаті добрі наміри при наведенні порядку мають згубні наслідки для довкілля та здоров’я людей, адже робити це категорично заборонено.

Люди скаржаться на паліїв, що труять їх димом, неможливо дихати, в хворих на астму та бронхіт погіршується самопочуття. І ці нарікання цілком справедливі, адже спалювання сухої рослинності несе серйозну шкоду для здоровя людини: може викликати сильне отруєння, проблеми з серцем і судинною системою, хвороби дихальних шляхів.

Спалюючи рослинні залишки, ви наражаєте на небезпеку інших людей. Іноді трава та картоплиння не зовсім сухі, тому вони не горять, а тліють, створюючи великі клуби диму. Це призводить до забруднення повітря, погіршення стану здоров’я у громадян, підвищує ризики виникнення пожеж.

Тільки вдумайтеся, під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Закликаємо жителів громади обирати безпечні способи господарювання на своїй землі. Компостуйте рослинні рештки! Не спалюйте суху траву й бадилля - такі дії караються законом.

За спалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях у населених пунктах накладається штраф від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів (3 060 – 6 120 грн) – для громадян; від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів (15 300 – 21 420 грн) – для посадових осіб.

Тому наголошуємо жителям Рожищенської громади, рейдові бригади працюють і у разі виявлення спалювання рослинних решток, уникнути штрафу вам не вдасться.

Бережімо довкілля, поважаймо ближніх, дбаймо про здоров’я!

Поділитися: