Пам'ять про Героїв увічнили відкриттям пам'ятних дошок

29.08.2023

Відкриття меморіальних дошок на фасадах загальноосвітніх закладів на честь колишніх випускників, сьогоднішніх Героїв російсько-української війни - не просто вияв поваги та шани до загиблих захисників України, це пам'ять, це приклад для юного покоління, це - жива історія.

Цими визначними для держави днями увічнили пам'ять своїх випускників у Топільненському ліцеї та Носачевичівській гімназії.

За ініціативи однокласників Андрія Поліщука, яку підтримало керівництво школи, на фасаді Топільненського ліцею з'явилися меморіальні дошки на честь загиблих випускників - Андрія Поліщука та Володимира Коваленка.

Щирі, спокійні, добрі, товариські, а ще справжні патріоти рідної землі - так згадували про Героїв ті, хто знав їх з дитинства. А вшанувати загиблих прийшли представники влади, рідні, однокласники, друзі, сусіди, жителі села.

Право відкрити меморіальні дошки надали матерям Андрія Поліщука, Володимира Коваленка та його дружині Анні.

Зі словами скорботи, вдячності та шани звернувся до присутніх Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук: "Сьогодні нам випала можливість відкрити меморіальні дошки в пам’ять про наших загиблих захисників, які мужньо і до останнього подиху боролися з ворогом. Два молодих життя - велика втрата для батьків, друзів, школи, рідного села та всієї України. Подвиг наших земляків назавжди залишиться у нашій пам'яті. Вічна шана і слава Героям! Щира подяка батькам за таких синів".

Освятив меморіальні знаки декан Свято-Михайлівського округу Рожищенського благочиння Микола Царик.

У Носачевичах здобували знання сім щирих патріотів, які віддали життя за Батьківщину. Саме стільки пам'ятних дошок з'явилося на фасаді закладу - Святославу Симінському, Сергію Демчук, Олександру Шевчуку, Юрію Повшуку, Роману Клецу, Анатолію Царапкіну та Дмитру Швецю. А ініціаторами вшанування Героїв стала директор гімназії Лариса Корнійчук та педагоги.

У кожного з Героїв було своє життя, свої плани на майбутнє, але майбутнє України вони поставили понад усе і за нього поклали свої голови.

Зі сльозами на очах рідні Героїв знімають білі полотнища і вдивляються в очі своїх синів, батьків, чоловіків. Надто рано вони покинули цей світ, але залишили по собі нетлінну пам'ять, адже боронили своїх дітей, дружин, батьків, кожного з нас, віддали життя за наше мирне завтра.

Як зазначив Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук, ці пам'ятні знаки мають стати для нас живою пам'яттю про Героїв, нашою історією, прикладом для виховання істинних патріотів держави. Бо саме такими були загиблі - любили свої сім'ї та рідну землю і усвідомлювали свою відповідальність за них. Тому й взяли до рук зброю, стали на захист України, віддали життя за рідний край.

Війна триває, і ми не знаємо, скільки життів вона ще забере, скільки дітей осиротить. Та наш обов'язок - пам'ятати кожного захисника України, нашого родича, сусіда, знайомого, котрий поповнив Небесний Легіон Героїв.

Поділитися: