Патронатний вихователь – робота, яка може стати вашим покликанням

20.04.2023

Цікава та пізнавальна навчальна зустріч про патронатні сім’ї та патронатних вихователів відбулася за участі представників Волинського обласного центру соціальних служб, спеціалістів служб, які займаються питаннями забезпечення прав дітей, Рожищенської і Копачівської громад та пошукачів роботи, які перебувають на обліку у Рожищенському управлінні Луцької філії ВОЦЗ.

У час війни загострилася проблема дітей, позбавлених сімейного затишку, батьківського догляду та виховання. Серед різних сімейних форм виховання, патронатна сім’я є найоптимальнішим варіантом з найнижчим рівнем психологічного стресу для тимчасового перебування дитини.

Як зазначила директор Волинського обласного центру соціальних служб Ольга Ярощук, аби дитина, яка з певних причин втратила можливість проживати у сім’ї, не потрапила до притулку, нею можуть опікуватися патронатні вихователі. Патронатна сім’я на певний час приймає до себе дітей, які втратили батьків або через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з ними.

Детально про те, що таке патронат над дитиною, хто може стати патронатними вихователями, які їхні обов'язки та права розповіла присутнім фахівець Волинського обласного Центру соціальних служб Вікторія Чупова.

Основні акценти, на які наголосила Вікторія Чупова, це те, що патронатні батьки не замінюють дітям рідних. Їх завдання – допомогти дітям впоратися зі стресом, поки біологічні батьки долають певні життєві проблеми. Вони надають дітям соціальну послугу догляду та виховання, тому держава розглядає патронатних вихователів як представників унікальної професії, яка відповідно оплачується та зараховується у стаж.

Отож, патронатне виховання гарантує заробітну плату, кошти на виховання дитини, комплексну професійну підтримку.

Враховуючи нинішню воєнну ситуацію в Україні, послуга патронату над дитиною набуває більшої актуальності.

На жаль, на Волині така соціальна послуга, як патронатна сім’я, поки що не набула популярності. Є лише одна родина, котра готова приймати діток, які потребують захисту. А в ідеалі – кожна громада має мати одну таку патронатну сім’ю.

У світі робота патронатними вихователями – це поширена і дуже почесна практика. В Україні ж перша патронатна сім'я з'явилася у 2009 році.

Слід наголосити, що кандидати у патронатні вихователі, небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, повинні пройти спеціальний курс підготовки, аби надавати послугу з догляду, виховання та реабілітації дитини якісно.

Найголовніше, на що спрямована патронатна форма виховання – це аби дитина не потрапила до інтернатного закладу.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Поділитися: