Підвищено розмір виплат за надання послуг зі здійснення патронату над дитиною

11.07.2024

Інститут патронату є одним з дієвих механізмів забезпечення права дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, на виховання в умовах, наближених до сімейних.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

  • Послуга патронату над дитиною надається патронатним вихователем та його помічником.

  • З метою ефективного функціонування сімей патронатних вихователів, постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2024 року № 633 внесені зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання послуги патронату над дитиною.

Зокрема, передбачено, що патронатним вихователем може бути, як фізична особа, так і фізична особа-підприємець, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі та має КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91, та/або КВЕД 85.59.

Також розширено коло осіб, які можуть бути помічником патронатного вихователя. Помічником можуть бути не лише родичі, які мешкають разом з патронатним вихователем, а також інші повнолітні особи, у тому числі особи, які провадять підприємницьку діяльність, пройшли відповідне навчання та надають допомогу патронатному вихователю в догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Крім того, з 1 липня 2024 року збільшено розмір грошового забезпечення патронатному вихователю встановлюється на рівні 3-х мінімальних заробітних плат на місяць (𝟮𝟰 тис. грн).

Для вихователів, які є фізичними особами-підприємцями грошове забезпечення становить 3,5 мінімальних заробітних плат (𝟮𝟴 тис. грн).

До внесення змін грошове забезпечення надавалось у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (𝟭𝟱 𝟭𝟰𝟬 грн).

Максимальний розмір допомоги становить:

▶️на дітей віком до 6 років - 𝟲𝟰𝟬𝟳,𝟱𝟬 грн (на дітей з інвалідністю до 𝟲 років - 𝟴𝟵𝟳𝟬,𝟱𝟬 грн) на місяць;

▶️на дітей віком від 6 до 18 років – 𝟳𝟵𝟵𝟬 грн (на дітей з інвалідністю віком від 𝟲 до 𝟭𝟴 років - 𝟭𝟭𝟭𝟴𝟲 грн) на місяць.

Така допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю.

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/633-2024-%D0%BF#Text

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування