Про бюджет громади – просто і доступно

28.06.2024

27 червня у Рожищенській громаді відбувся День бюджету. Цей інформаційно-просвітницький захід організований в рамках реалізації проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який впроваджується Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети" в рамках HOVERLA / проєкт USAID в Україні.

Головний акцент заходу - просто і доступно донести жителям громади, що таке бюджетний процес і як він відбувається, звідки беруться кошти і як формується бюджет громади, які основні видатки і як можна впливати на розподіл фінансових ресурсів, щоб зробити життя громади кращим.

«Відкритість у питаннях формування та наповнення місцевого бюджету, його видатків, ширше залучення активних громадян до бюджетного процесу, подання пропозицій сприятиме налагодженню співпраці влади і громади, зробить цей процес більш прозорим», - наголосив, звертаючись до присутніх, міський голова Вячеслав Поліщук.

Презентацію бюджету громади на 2024 рік провела начальниця фінансового відділу Рожищенської міської ради Ірина Попова, простими словами розповідаючи про податки, збори, трансферти та субвенції на основі буклету «Бюджет для громадян» з візуалізованими даними про бюджетний процес та можливості участі жителів громади у ньому. Це видання - спільне напрацюванням експертів проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та працівників фінансового відділу Рожищенської міської ради.

Також Ірина Попова запросила присутніх подавати власні пропозиції до місцевого бюджету наступного 2025 року.

Усі охочі мали можливість взяти участь у вікторині на знання бюджетних термінів, де за кожну правильну відповідь отримували грошову одиницю громади – рожкоїн. За найбільшою кількістю здобутих рожкоїнів і визначили переможців вікторини, якими стали Влад Вакалюк, Наталія Пешук (Молодіжний центр), Наталія Сидорук (Рудко-Козинський старостинський округ) та Катерина Клімчук (Публічна бібліотека).

Експертка проєкту Марія Орлова провела з молоддю громади цікавий та змістовний урок фінансової грамотності, під час якого розібралися, як формується бюджет, з якого виду податків надійшло найбільше фінансового ресурсу у бюджет громади, як громадськість може подати свої пропозиції до формування бюджету.

У межах заходу відбулася виставка малюнків та нагородження найменших рожищан, котрі зобразили те, як саме вони уявляють бюджет.

Працівники Комунального закладу "Публічна бібліотека" Рожищенської міської ради, дитячої бібліотеки-філії та бібліотеки-філії села Мильськ презентували учасникам заходу виставку-інсталяцію «Формуємо бюджет разом», приготували оригінальне печиво у вигляді грошових купюр «Солодке багатство» та «Торт фінансовго успіху» від бібліотекарки-майстрині Ольги Каленюк.

Власницею смачного «бюджетного» тортика за розіграшем лотереї стала вихованка Рожищенського БДТ Софія Майструк.

Справжньою окрасою Дня бюджету були творчі виступи вихованців Рожищенського будинку дитячої творчості та працівників КЗ "Центр культурних послуг".

Ознайомитись зі спрощеною версією бюджету Рожищенської громади можна за посиланням

https://rozhrada.gov.ua/sites/rozhrada.gov.ua/files/inline-files/%D0%91%D0%B4%D0%93%20%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%B52024_%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82.pdf

Заповнити форму для пропозицій до бюджету на 2025 рік можна за посиланням

https://forms.gle/guCEPAaWfJekJ1gn8

Запрошуємо долучатися усіх бажаючих.

Поділитися: