Про ковід, щеплення та бустерну дозу: роз’яснення головної лікарки рожищенської «первинки» Лесі Басалик

14.09.2022

Впродовж останнього тижня у Рожищенській громаді зріс рівень захворюваності на коронавірус. Тому медики рекомендують жителям громади робити щеплення.

Наразі у Центрі ПМСД є дводозна вакцина «CoronaVac» та однодозна «Janssen». Однак охочим отримати бустерну дозу потрібно трішки зачекати, адже поки що вакцина не надійшла до нашої лікарні.

Оскільки чимало людей досі не розуміють, що таке «бустерна доза» та для чого потрібно вводити третю дозу вакцини від коронавірусу ми звернулися за роз’ясненням до головної лікарки Рожищенської ПМСД Лесі Іванівни Басалик.

Що таке «бустерна» доза і чому потрібно нею вакцинуватися?

Це передбачено протоколом, який прийнятий майже у всіх цивілізованих країнах світу. Спочатку необхідно зробити першу та другу дози вакцини, а потім – третю бустерну дозу. Бустерна – це допоміжна доза. Вона вводиться для того, щоб, по-перше, підсилити дію попередніх двох вакцинацій та отримати максимальний захист від нового штаму «Омікрон». По-друге, багато країн Європи вимагає наявність саме трьох доз вакцини.

Через який період показана третя доза?

Загалом дозволено проводити бустерну вакцинацію усім особам, які досягли 18 років. Проте особливо потребують введення додаткової дози особи, старші 60 років, тому що найчастіше саме вони мають важкий перебіг коронавірусної хвороби. Оптимальний термін проведення бустерної вакцинації – це 6 – 9 місяців після введення другої дози вакцини.

Чи потрібно зараз робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19, якщо людина не є в групі ризику?

Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано.

Зауважу, до груп ризику, яким рекомендований другий бустер, належать:

▪ люди віком понад 60 років;

▪ люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;

▪ люди з інвалідністю;

▪ люди з імуносупресією;

▪ люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19.

▪ люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

Чи вільно сьогодні можна записатися і отримати щеплення?

Охочим отримати бустерну дозу потрібно трішки зачекати. Стосовно цієї потреби ми вже звернулися до МОЗу та чекаємо на відповідь. Наразі немає ніяких проблем із вакцинами Janssen та CoronaVac. Будь-яка людина може зателефонувати у Колл-центр за безкоштовним номером 0-800-330-148 і записатися на щеплення, або ж отримати всю необхідну інформацію, щодо вакцинації.

Якою вакциною можна отримати бустерну дозу?

Теоретично всіма вакцинами, але оптимальною є наступна схема: якщо раніше людина була вакцинована від коронавірусу «CoronaVac», то тоді третю дозу обов’язково робити тільки «Pfizer»; якщо перша і друга доза були зроблені «Pfizer», «Moderna» або «AstraZeneca», то «Pfizer» або «Moderna».

Яка в громаді ситуація зі захворюваністю на коронавірус

За словами Лесі Іванівни за останній місяць підтвердили понад 200 нових випадків інфікування COVID-19.

Динаміка свідчить про початок осінньої хвилі коронавірусу. Наразі в області циркулює «Омікрон», який майже витіснив усі інші штами. Він швидше поширюється та має коротший інкубаційний період.


Зауважимо, за попередній тиждень в області зареєстровано понад тисячу випадків захворювання на COVID-19.

За тиждень з 5 по 11 вересня 2022 року на Волині зареєстровано 1 128 випадків захворювання на COVID-19, з них:

🔹Луцький район – 733 хворих;

🔸Володимирський район – 160 хворих;

🔹Камінь-Каширський район – 55 хворих;

🔸Ковельський район – 180 хворих.


«Найкращим способом профілактики коронавірусу є вакцинація. Серед щеплених коронавірусом інфікується орієнтовно 30 відсотків людей. Однак у них хвороба проходить переважно у легкій або середній формі», - додає Леся Басалик.

Поділитися: