Рожищенська громада підписала договір про співпрацю з Рожнятівською громадою з Івано-Франківщини

08.03.2024

Днями у громаді з робочим візитом побувала делегація з Рожнятівської громади Івано-Франківської області на чолі з головою Василем Рибчаком.

Дружня зустріч відбулася в рамках напрацювання партнерських відносин, обміну досвідом та налагодження міжмуніципальної співпраці за підтримки Проєкту USAID "Говерла". А результатом зустрічі стало підписання договору про співпрацю між Рожищенською громадою Волинської області та Рожнятівською громадою Івано-Франківської області.

Представники Рожнятова відвідали 3 Державну пожежно-рятувальну частину в Дубищі, ознайомилися з розвитком добровільного пожежного руху в громаді, результатом якого стало нещодавнє створення в громаді комунального закладу "Центр безпеки", поспілкувалися з представниками добровільної пожежної охорони з сусідньої Польщі, оглянули рятувальне обладнання, яке вдалося залучити громаді завдяки участі в Проєкті USAID "Говерла".

А ще – стали свідками підписання меморандуму про співпрацю між Рожищенською міською радою, Луцьким районним управлінням ГУДСНС у Волинській області та ГО "Добровільна пожежна команда Рожищенської громади", який спрямований на спільну діяльність задля безпеки громади.

Також гості з Івано-Франківщини ознайомилися з роботою Інклюзивно-ресурсного центру, оглянули навчальні класи Дубищенського ліцею, зокрема, Клас безпеки та Лесину світлицю, побували у Рожищенській багатопрофільній лікарні та Рожищенському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Приємно вразила партнерів екскурсія одним з головних бюджетоутворюючих підприємств громади – ТДВ "Рожищенський сирзавод".

Проблеми та перспективи розвитку позашкільної освіти обговорили з колегами під час відвідин Рожищенського будинку дитячої творчості. А ще тут гостей запросили стати учасниками квесту та відшукати у собі творчу іскру. Хтось шукав її у співах, записуючи у професійній студії звукозапису «Апельсин» пісню. Хтось у танцях - навчаючись разом з вихованцями зразкового художнього колективу ансамблю танцю "Росинка" вистукувати мотиви «Волинської польки», хтось – розмальовуючи шопера.

Також учасники заходу оглянули виставку робіт вихованців БДТ та зійшлися на думці, що рожищенські педагоги-позашкільники вміють розвивати маленькі таланти. Тому напрацювань для обміну досвідом на перспективу не бракуватиме.

Презентація музичних талантів вихованців та викладачів Рожищенської музичної школи відбулася у римо-католицькому костелі "Преображення Господнього".

Аби ознайомитися, як працюють в громаді заклади культури та бібліотечної системи, делегація відвідала Рожищенську бібліотеку-філію для дітей та Центр культурних послуг, а ще - ярмарок виробів місцевих майстрів, де рожнятівські гості придбали різноманітні волинські сувеніри.

Успішним досвідом впровадження та реалізації міжмуніципальної співпраці в рамках партнерства з Проєктом USAID "Говерла" поділився з учасниками делегації з Рожнятова колектив Рожищенської дитячо-юнацької спортивної школи.

Розвиток молодіжної політики в громаді - один з аспектів, який зацікавив представників громади-партнерки. Тому відвідали Молодіжний центр м. Рожище, поспілкувалися з активною молоддю, зокрема членами місцевої Молодіжної ради.

Ми живемо в нелегкий час війни, але у наших західних областях ще відносний спокій. І цей спокій дається нам дорогою ціною - ціною життів наших Героїв-земляків. З метою вшанування загиблих у російсько-українській війні очільники громад Вячеслав Поліщук та Василь Рибчак поклали квіти до пам'ятного знака Борцям за волю та незалежність України та запалили свічки пам'яті біля стел загиблих Героїв громади.

До заключного обговорення напрямків майбутньої міжмуніципальної співпраці між громадами до учасників делегації, представниць Проєкту USAID "Говерла" - Ірини Бойко та Людмили Колісник, доєдналися помічниця депутата Верховної ради України Вячеслава Рульова, депутатка Волинської обласної ради Оксана Філіпчук, місцеві депутати Мирослав Максимюк, Антоніна Клімчук, Віталій Ковальчук та Оксана Максимюк.

Договори міжмуніципального співробітництва – це інструмент, який дозволяє залучити більше фінансування на комунальні проєкти у сфері освіти, медицини, інші галузі, зокрема гроші міжнародних донорів. Тож за підтримку у налагодженні міжмуніципальної співпраці очільники громад вдячні Проєкту USAID "Говерла" та передали спеціальну Подяку керівниці Волинського обласного офісу проєкту USAID "ГОВЕРЛА" Ірині Бойко.

Написання спільних грантових заявок та реалізація проєктів задля розвитку - це основний меседж, над яким надалі працюватимуть громади-партнерки.

Поділитися: