Розробка Національної дорожньої карти реформи системи догляду за дітьми - у дії

16.10.2023

На Волині відбулася консультація з розробки Національної дорожньої карти реформи системи догляду за дітьми Україні, яка проходила в м.Луцьк. Захід організував Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей при КМУ.

Серед учасників публічної консультації для Волині начальниця служби у справах дітей ОДА - Алла Онищук, директорка департаменту соціальної та ветеранської політики ОДА - Оксана Гобод та очільниця управління освіти та науки облдержадміністрації Наталія Матвіюк. Також участь в заході беруть представники громадських організацій, територіальних громад, інших відповідальних установ. Від Рожищенської громади участь взяла начальниця служби у справах дітей – Жанна Дубчук.

На порядку денному:

• соціальні послуги та підтримка сімей,

• альтернативні форми сімейного виховання,

• усиновлення,

• інклюзивна освіта,

• участь у прийнятті рішень осіб з досвідом інституційного догляду та сімейних форм виховання.

«В області проживає майже 1500 дітей позбавлених батьківського піклування. Більшість з них, а це 1 059 дітей, проживають у сім’ях опікунів та піклувальників. Є дитячі будинки сімейного типу, де у 60-ти прийомних родинах виховується понад 300 дітей, – розповіла Алла Онищук. – Потреба у додаткових сім’ях є постійно. Тому що діти сиротіють не лише з причин війни, а й з соціального неблагополуччя». Вона додала, що для Волині також є актуальним питанням інклюзивної освіти і підтримки дітей з особливими потребами.

«В області більше шести тисяч дітей, які мають інвалідність. Є також діти, яким не встановлена інвалідність, однак вони мають певні захворювання і потребують допомоги, – зазначила очільниця служби у справах дітей ОДА. – Наразі у громадах немає соціальних послуг, що надавалися б родинам, які виховують дітей з особливими потребами. Вдячні партнерам ЮНІСЕФ, які допомагають області розвиватися в цьому напрямку».

Поділитися: