Середньорічний розмір виплат на придбання твердого пічного побутового палива збільшився майже втричі

22.01.2024

Для того, щоб кожна родина, яка обігріває в зимовий період житло дровами чи вугіллям, могла впевнено пройти зимовий період, в листопаді 2023 року Уряд ухвалив рішення про суттєве підвищення допомоги на придбання твердого пічного палива.

Так, відповідно до розробленої Мінсоцполітики Постанови, був запроваджений проєкт, у рамках якого додаткову фінансову підтримку отримали понад 363 тис. домогосподарств (понад 278 тис. – за рахунок коштів державного бюджету і ще понад 85 тис. – за рахунок коштів УВКБ ООН).

Загальна сума додаткових виплат в рамках експерименту становить майже 2,8 млрд грн, з них – майже 1,9 млрд грн за кошти держбюджету.

Нагадаємо , що – в рамках реалізації спільного з міжнародними партнерами проєкту – нормативи для опалення житлового приміщення на опалювальний сезон 2023-2024 були збільшені в середньому в 4 рази, а граничний розмір субсидії на тверде пічне побутове паливо на одне домогосподарство - в 2,3 рази і відтепер може досягати 16 234 грн на рік (раніше він становив 6 973 грн на домогосподарство на рік).

Після прийняття вищезазначеної Постанови Уряду № 1173 середньорічний розмір цих виплат збільшився майже втричі.

Також нагадуємо, шо розмір субсидії і додаткової підтримки на придбання твердого пічного палива розраховується індивідуально для кожного домогосподарства. Він напряму залежить від доходів родини: чим менші доходи, тим більшу частину витрат на паливо (в межах нормативу) оплачує держава або міжнародні партнери.

При цьому, якщо родина ще не отримувала субсидію на тверде паливо в 2023 році і звернеться за нею в січні-лютому 2024 році, то – у разі призначення – виплата буде здійснена у підвищеному розмірі.

Звернутися до Пенсійного фонду можна кількома способами , онлайн чи офлайн.

Підвищення виплат було здійснено всім громадянам, які мали право на отримання пільги або субсидії на тверде пічне паливо у 2023 році, крім тих, яким – за рахунок програм міжнародних гуманітарних агенцій – вже було здійснено виплату на придбання твердого палива на 2023-2024 опалювальний період у розмірі, що є не меншим за розміри, визначені цим проєктом.

Ця постанова Кабінету Міністрів є важливим прикладом синергії дій українського Уряду та міжнародних партнерів. Завдяки такій співпраці стало можливим забезпечити підтримку сотень тисяч українців по всій країні.

Поділитися: