Шануйся, піклуйся, вакцинуйся!

08.12.2023

Україна знаходиться в розпалі респіраторних інфекцій, зокрема таких захворювань, як грип та COVID-19.
Грип та COVID-19 – респіраторні захворювання, які викликаються різними вірусами. Причиною першого є віруси грипу, другого – коронавірус, вперше виявлений у 2019 році.
За останньою інформацією, ймовірніше COVID-19 поширюється легше, ніж грип.
Як грип так і COVID-19 можуть передаватися від людини до людини, які перебувають поруч, не дотримуючись дистанції. У порівнянні із грипом, COVID- 19 може викликати більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та летальні наслідки. Окрім того, людина інфікована COVID-19 може мати довший безсимптомний період і може бути заразною для інших також довше.
Водночас, визначити, чим саме хворіє людина лише на основі симптомів неможливо. Особливо, якщо врахувати те, що COVID-19 може мати широкий спектр симптомів. Для підтвердження точного діагнозу необхідне тестування.
Єдиним захистом від вказаних захворювань є вакцинація. Водночас, щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень, воно є рекомендованим. Вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем.
За останній тиждень на Волині побільшало хворих на грип та коронавірус.


Вакцинація проти COVID-19 залишається єдиним ефективним методом підсилити імунітет та запобігти ускладненням в разі хвороби. Щеплення –
безоплатні, вакцинуватися можна у пунктах щеплень, амбулаторіях через запис у сімейного лікаря.
Медики використовують вакцини: «Комірнаті», «Корона-Вак». Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-ти річного віку – «Комірнаті».


Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера – 3 щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації (2 щеплення). Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, до якої відносяться такі натегорії:
- літні люди понад 60 років;
- дорослі віком до 60 років з серйозними супутніми захворюваннями чи важкою формою ожиріння;
- «літні люди»: найстарші люди (вік понад 75 років);
- «літні люди»: з декількома серйозними супутніми захворюваннями рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього бустера. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає
лікар з огляду на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні.
Нагадаємо, в Україну доставили оновлену версію вакцини Комірнаті, адаптовану спеціально для захисту проти штаму «Омікрон».

Медичні заклади області забезпечені вакциною для проведення щеплень проти COVID-19.
Останніми днями на вулицях України з’явилося звернення «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся», щоб нагадати про те, що вакцинація, як найефективніший спосіб захисту від інфекційних хвороб, є проявом поваги і піклування про себе, близьких та оточуючих.

Поділитися: