Що таке збори за місцем проживання?

02.07.2024

Продовжуємо розповідати про інструменти партисипації в межах інформаційної кампанії проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»! Розкладаємо по поличках, що таке ЗБОРИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ. Це зібрання всіх чи частини жителів села, селища, міста для вирішення питань місцевого значення, зокрема й бюджетних. Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їхньої безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Загальні збори скликаються на рівні багатоквартирних будинків, вулиць, кварталів, житлових комплексів, мікрорайонів, села (селища) або інших територіальних утворень.

Чому це важливо?

Це найбільш традиційний, масовий, легітимний спосіб висловити свою думку, подати пропозицію, вплинути на рішення. Збори доцільно проводити, коли громада чи її частина має проблему, для вирішення якої членам громади потрібно домовитися між собою та/або водночас спонукати владу до врахування їхнього колективного рішення.

Як цим користуватися?

1. Загальні збори скликаються з ініціативи голови, депутатів місцевої ради, ОСН, об’єднання співвласників багатоповерхового будинку, ініціативної групи жителів, інститутів громадянського суспільства.

2. Ініціатори повідомляють виконком, який допоможе в проведенні зборів, але обов’язок їхньої організації – на ініціаторах. У загальних зборах необхідно передбачити можливість участі всіх без винятку громадян на відповідному рівні.

3. На зборах обговорюються питання, співрозмірні до їхнього рівня (будинку, вулиці, громади), наприклад, про тарифи, благоустрій, виділення коштів на потреби будинку, вулиці, мікрорайону, створення органів самоорганізації населення.

4. За наслідками обговорень складається протокол, який передається в ОМС.

5. Орган місцевої влади розглядає протокол і приймає рішення щодо врахування зазначених в ньому рішень зборів.

Ця публікація створена Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.


Поділитися: