Сімейний патронат: коли виховання дітей стає оплачуваною роботою

19.06.2024

У Рожищенській громаді в рамках реалізації проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» провели День відкритих дверей під назвою «Патронат - це швидка допомога дитині та її сім’ї».

Основною метою заходу стало ознайомлення якнайширшого кола жителів громади з сутністю та особливостями надання послуги сімейного патронату над дитиною.

Начальниця Служби у справах дітей Рожищенської міської ради Жанна Дубчук розповіла про неповнолітніх жителів громади, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського піклування, та наголосила присутнім, що потреба у влаштуванні дітей до сімейних форм виховання у громаді час від часу актуалізується.

Про розвиток послуги патронату в громаді в рамках реалізації проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» розповіла учасникам заходу регіональний координатор проєкту Наталія Скубій.

Зокрема, вона зазначила, що на сьогодні в Україні першочерговим завданням діяльності щодо захисту прав та допомоги дітям є створення умов для збереження сім’ї для дитини. Так як благополучний розвиток дитини ніяк не можна уявити поза сім’єю. Право дитини на сім’ю у складних життєвих обставинах може реалізувати альтернативна форма влаштування дітей – сімейний патронат.

Що таке сімейний патронат?

Патронат над дитиною (далі - сімейний патронат) – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю, проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення тощо). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує відповідне грошове забезпечення.

Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не має перевищувати 3 місяці.

В окремих випадках є потреба в подовженні термінів, але загальний термін перебування не повинен перевищувати 6 місяців.

Якщо після спливання зазначеного терміну, біологічними батьками дитини не подолано складні життєві обставини, або за інших причин повернення до сім’ї не є можливим, для дитини підберуть альтернативні форми сімейного виховання – усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.

Про забезпечення права дитини на сім’ю на основі власного досвіду розповіли присутнім прийомна мама Руслана Грицак, мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Світлана Сяська, опікун Валентина Черницька.

Також учасники зустрічі могли скористатися інформаційними локаціями та безпосереднім спілкуванням зі спеціалістами ЦНАПУ, Центру зайнятості, Центру соціальних служб та Служби у справах дітей щодо питань професійної зайнятості патронатного вихователя, порядку подачі документів на створення патронатної сім’ї, порядку виплат за надання послуги патронату над дитиною, соціальної та психологічної підтримки патронатної сім’ї.

Завершився захід обговоренням необхідності та доцільності розвитку послуги патронату в громаді.

Родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, можуть дізнатися більш детальну інформацію про сімейний патронат, звернувшись до Служби у справах дітей Рожищенської міської ради за адресою: м. Рожище, вул. Грушевського, 12.

Поділитися: