Стартує пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин

08.09.2023

На виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29.08.2023 року № 634 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2023 році» з 12 вересня 2023 у Волинській області заплановано проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин методом наземного розподілу принад з вакциною.

Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити, щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

Досвід показує, що відповідні заходи гарантують створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

Зокрема, пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин здійснюється весною та восени шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом. Наразі, у зв'язку з воєнним станом, проводиться лише наземний розподіл принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.

Поживні принади з вакциною – це невеликі за розмірами (з сірникову коробку) брикети (коричневого кольору) з желеподібною капсулою (полімерний блістер з антигеном) всередині. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

Слід зазначити, що принади цілком безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але у разі виявлення брикетів з вакциною краще їх не чіпати, а також не переміщати на інші місця та не руйнувати.

Сказ - це одна з найнебезпечніших вірусних хвороб спільних для тварин та людей, спричинена нейротропним вірусом. Хвороба супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи та у разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги, закінчується летально.

Тож подбаймо про здоров'я тварин та власну безпеку!

Поділитися: