Стартує реалізація проєкту щодо аналізу міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

01.12.2023

Громадська організація «Фундація «Простір» розпочинає реалізацію грантового проєкту щодо аналізу доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах у 65 громадах-партнерках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», серед яких і Рожищенська громада.
Дослідження проводитимуться в Полтавській, Житомирській, Одеській, Рівненській, Волинській, Львівській та Закарпатській областях шляхом проведення зустрічей та опитувань органів місцевої влади та місцевих організацій громадянського суспільства.

Реалізація проєкту дозволить провести оцінювання сталості послуг у кожній громаді, зрозуміти стан задоволення цими послугами з боку їх отримувачів/громадян, а також знань та навичок співробітників органів місцевого самоврядування та надавачів послуг (урядові та бюджетні установи, а також неурядові організації та установи). При цьому мешканці громад здобудуть необхідні знання, навички та компетенції щодо аналізу доступності та чутливості до конфліктів соціальних послуг, громадські організації та місцеві активісти посилять свій потенціал, зміцняться взаємозв’язки між громадами в межах областей.

В рамках реалізації проєкту будуть підготовлені пропозиції для органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади різного рівня, здійснено обговорення цих пропозиції з органами влади та громадськістю, а також буде підготовлено конкретний перелік потреб і плани дій для підвищення якості надання соціальних послуг. Громади отримають дорожню карту для оцінювання поточного стану послуг, прогалин та потреб усередині громад; у дорожній карті буде зроблено наголос на можливостях для конкретної громади. Рекомендації та настанови можуть мати результатом появу можливостей для співпраці між громадами та створення нових послуг у громадах або покращення якості вже наявних.

Завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» буде досліджено стан доступності соціальних послуг, проаналізовано та оцінено їх надання на предмет чутливості до конфліктів, зібрані дані та підготовлені «соціальні паспорти громад», будуть розробить рекомендації щодо перспектив забезпечення сталості наявних послуг та перспектив міжмуніципальної кооперації для підвищення якості або розширення спектра надання соціальних послуг у громадах.

Довідково: Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» реалізується з березня 2021 року і сприяє Уряду України у просуванні та здійсненні реформ децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.

Поділитися: