Стажування молоді - новий досвід для Рожищенської громади

05.06.2023

Рожищенська громада серед 19 громад України - партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізувала нову ініціативу - стажування молоді в органах місцевого самоврядування.

П'ятеро молодих людей, які попередньо пройшли конкурсний відбір, десять днів, з 22 травня по 2 червня, проходили стажування у Рожищенській міській раді.

Основна мета програми - ознайомлення молоді з діяльністю органу місцевого самоврядування, його структурних підрозділів задля кращого розуміння формули прийняття важливих для громади рішень та визначення можливих інструментів впливу на цей процес.

Програма стажування була насиченою та різноформатною.

Стажери ознайомилися з регламентом роботи міської ради та виконавчого комітету, нормативно-правовими актами ОМС, взяли участь у підготовці проектів нормативних актів. А ще - дізналися, як формується бюджет громади, які основні джерела його наповнення, які місцеві програми діють на рівні громади.

Молоді люди відвідали засідання виконавчого комітету та сесії Рожищенської міської ради. Ознайомилися учасники стажування і з роботою ЦНАПу Рожищенської міської ради, поспілкувалися з начальником Людмилою Пархомчук, яка розповіла про спектр послуг, що надаються відділом. Відвідали та поспілкувалися з працівниками Центру соціальних служб.

Аби побачити реальні напрацювання ОМС щодо міжнародної співпраці, стажери побували у Рожищенському ліцеї №2, де за кошти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» вдалося залучити дороговартісне обладнання для організації харчування ВПО, а також у Рожищенській дитячо-юнацькій спортивній школі, на базі якої реалізується спільний проект міжмуніципального співробітництва "Спорт об’єднує".

У рамках програми стажування молоді люди відвідали також Молодіжний центр, обговорили основні напрацювання щодо розвитку молодіжної політики в громаді, стали безпосередніми учасниками заходу "Медіаграмотні посиденьки".

"Залучення молоді до життя громади, до набуття досвіду та розуміння, як працює ОМС, це дуже важливо, - зазначив під час спілкування з молоддю Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук. - Адже саме молодь є генератором багатьох цікавих та перспективних ідей, які можна реалізувати у громаді. Молодь хоче розвивати країну, а програма стажування створює таку можливість".

Новим корисним досвідом називають участь у програмі самі стажери.

"Мені було цікаво дізнатися, як працює міська рада, чим займається кожен з структурних підрозділів, хто за що відповідає, як відбувається процес прийняття важливих рішень, і програма стажування мені в цьому посприяла. А ще це хороший досвід на шляху професійного самовизначення", - розповів стажер Юрій Матящук.

"Це було десять днів пізнання та розуміння алгоритму роботи органу місцевого самоврядування зсередини. Ми побували на засіданні сесії, побачили, що кожне рішення приймається відкрито, з можливістю обговорення та доведення власної думки. Однак відповідальність за рішення лягає на плечі депутатів", - наголошує Ангеліна Скрипчук.

"Прийшов на стажування в міську раду, аби дізнатися, як працює орган місцевого самоврядування, чи є можливість впливати на його роботу, бо критиків влади завжди багато, та не завжди ця критика виправдана. Це зрозумів, ознайомившись з внутрішньою стороною роботи ОМС. Було цікаво, пізнавально, це хороший досвід при виборі професійного старту," - зауважує Макар-Нікіта Мартинюк.

"Під час стажування ми набули певного досвіду, який стане нам корисним у майбутньому. Мали змогу ознайомитися зі специфікою роботи різних відділів та структурних підрозділів, а також посадовими обов’язками працівників міської ради.

Скажу відверто, вразила навантаженість спеціалістів. Я також зрозумів, що багато жителів громади просто не розуміють деталей функціонування фінансової сторони громади, а це породжує зайві нарікання та недовіру до влади. А можливість відслідковувати ці моменти є, адже і проекти рішень, і самі рішення, прийняті як депутатами, так і виконавчим комітетом, висвітлюються на офіційному медіаресурсі ОМС - сторінці Рожищенської міської ради", - наголошує учасник молодіжного стажування Олександр Іванов.

Це стажування дало нам можливість на короткий термін долучитися до роботи в органах місцевого самоврядування та здобути практичний досвід у цьому напрямі. Мені особливо цікаво було дізнатися про напрацювання щодо міжнародної співпраці, ознайомитися з реальними результатами цієї роботи, а також спробувати застосувати власні знання для підготовки міжнародних договорів співробітництва. Можливість стажування принесла нам нові навички та досвід, а ще розуміння того, яким чином ми можемо бути корисними нашій громаді," - підсумовує розмову стажерка Валерія Ткаченко.

Як зазначив Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук, цікаво було працювати з молоддю, почути їх бачення вирішення в громаді тих чи інших проблем, а ще - завдяки стажуванню робота органу місцевого самоврядування стає відкритішою та прозорішою для активних молодих людей, які прагнуть розвиватися та змінювати життя на краще.

Поділитися: