Студентам до 1 жовтня слід подати документи, що підтверджують право на відстрочку від мобілізації

15.09.2023

В Україні триває загальна мобілізація, під яку потрапляють чоловіки віком від 18 до 60 років. Проте навіть в цей час деякі чоловіки мають право на відстрочку від мобілізації на законних підставах. Це стосується і студентів денної та дуальної форм навчання. Відстрочка у разі вступу до університету надається на весь термін навчання. Проте студенти повинні особисто подавати щороку до 1 жовтня до ТЦК та СП, де вони перебувають на обліку, документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу. Тобто, кожен рік необхідно підтверджувати право на відстрочку. Студенту, який зарахований на перший курс навчання, відстрочка буде надана до 1 жовтня наступного року.

Наголошуємо, що у разі зміни адреси, місця проживання або інших персональних даних студенти та усі військовозобов’язані мають особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни ТЦК та СП, де вони перебувають на обліку.

Довідково:

Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

  • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
  • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
  • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України.

Відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти можна втратити, якщо особу було відраховано з навчального закладу за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, незалежно від її поновлення чи повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу.

Право на відстрочку не втрачається якщо:

  • навчання було перервано у зв'язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров'я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами;
  • призовник, котрий навчався у ВНЗ з з денною формою навчання, перевівся до іншого ВНЗ з денною формою навчання.

Поділитися: