Трудові відносини з неповнолітніми: за і проти

12.06.2023

На базі Рожищенського управління Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості за ініціативи Служби у справах дітей Рожищенської міської ради відбувся круглий стіл до Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який відзначають 12 червня.

Серед учасників заходу - голова Рожищенської міської ради Вячеслав Поліщук, головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Волинській області Західного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Наталія Мельник, начальниця служби у справах дітей Жанна Дубчук, директорка Рожищенського управління Луцької філії ВОЦЗ Лариса Вишневська, директор Центру соціальних служб Олег Шварцкоп, роботодавці, представники гуманітарного відділу, Молодіжного центру, неповнолітні.

Головний державний інспектор Наталія Мельник поінформувала присутніх про порядок застосування праці дітей, виписаний у законодавстві України, про правове регулювання зайнятості, гарантії працевлаштування неповнолітніх.

Голова Рожищенської міської ради Вячеслав Поліщук розповів про напрацювання місцевої влади з метою зацікавлення роботодавців щодо організації навчання та стажування молоді безпосередньо на підприємстві з можливістю подальшого працевлаштування.

У форматі запитання-відповідь присутні обговорили можливі наслідки щодо праці неповнолітніх без належного оформлення трудових відносин як для роботодавця, так і для неповнолітнього працівника.

Про надання профорієнтаційних послуг Центром зайнятості, а також можливість отримати професію за навчальними програмами, які реалізуються державною службою зайнятості, розповіла Лариса Вишневська. А ще ознайомила присутню на заході молодь з можливістю започаткувати власну справу, скориставшись грантами від держави.

Обговорили також присутні питання залучення дітей до волонтерської праці, яке у нинішніх умовах війни є дуже актуальним.

Загалом зустріч була цікавою та пізнавальною як для роботодавців, які залучають працю неповнолітніх, так і для молоді, яка має бажання підзаробити, але не обізнана зі своїми правами і часто згоджується на виконання певної роботи без оформлення трудових відносин. У такому випадку відповідальність за усі можливі ризики, як от неповна проплата за відроблені години або необгрунтоване збільшення годин робочого часу, повністю лежить на особі, яка погодилася на трудові відносини без належного їх оформлення.

Поділитися: