"Ти себе Українкою назвала"

25.02.2023

Під такою назвою у Комунальному закладі "Публічна бібліотека" Рожищенської міської ради відбувся круглий стіл в рамках засідання літературно-мистецької вітальні з нагоди відзначення 25 лютого 152-ої річниці від дня народження Лесі Українки. Учасниками заходу стали студенти Університету ІІІ-го віку, внутрішньо переміщені особи та бібліотекарі.

Геніальна поетеса, мужня, сильна, феноменально талановита жінка, щедро наділена ніжним чутливим серцем, сповнена палкої любові до людей... Кожним словом, променем думки, кожним болем своїм живе в душі українського народу Лариса Петрівна Косач, що стала для світу великою Лесею Українкою.

Велика шанувальниця творчості Лесі Українки Іда Михайлівна Войтюк, яка обожнює драму-феєрію "Лісова пісня", зуміла донести до присутніх її мелодійність, красу і неповторність. А також продекламувала власні вірші, написані під впливом цього твору, зокрема «Леся і Мавка» (уривок) «… Це доля обирає з-поміж нас… Лиш декому свою дарує ласку, Життя стає, неначе дивна казка, Нехай на мить…Не кожному, Лиш вибраним щастить».

Народна творчість, вірування та обряди, як і мова, для Лесі Українки були рідною стихією. Свого часу вона записала дві пісні, присвячені звичаю Колодія, який святкують у останній тиждень перед Великим постом. Бо саме українська «Масляна», на відміну від московської, має власне ймення – «Колодій». Присутні послухали розповідь ведучих про святкування Масниці, переглянули відеоролик обряду «Колодки» та посмакували святковими стравами, почесне місце серед яких займали вареники.

Поспілкувалися, продегустували смаколики і усі разом взялися до роботи - хлопцям на передовій потрібні маскувальні сітки, і ми не маємо права їх підвести.

​​​​​​

Поділитися: