У громаді триває реалізація пілотного проєкту допомоги дітям від ЮНІСЕФ

20.12.2023

На території Рожищенської громади реалізується проєкт Громадської організації «Ліга соціальних працівників України» та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Забезпечення системного реагування на потребу дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів та дітей групи ризику», головною метою якого є підтримка дітей та сімей через систему швидкого реагування на надзвичайні ситуації та надання соціальних послуг, спрямованих на запобігання повторному потраплянню дітей в інституції.

Днями в рамках проєкту відбулася моніторингова зустріч за участі директорки Волинського обласного центру соціальних служб Ольги Ярощук, Рожищенського міського голови Вячеслава Поліщука, керівника КУ «Центр соціальних послуг» Рожищенської міської ради Олега Шварцкопа, начальниці Служби у справах дітей Жанни Дубчук та фахівця з соціальної роботи, учасниці проєкту Вікторії Киричук.

У нашій громаді участь у реалізації проєкту беруть два фахівці з соціальної роботи, які пройшли відповідні навчання та працюють із зазначеною категорією сімей. Вони здійснюють оцінку потреб дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, здійснюють соціальний супровід цих сімей, навчають та допомагають знайти свій ресурс для збереження цілісності сім'ї.

Фахівець із соціальної роботи проєкту Вікторія Киричук розповіла про власний досвід щодо підтримки та соціалізації дітей, які повернулися з інтернатних закладів, та про заходи, які проводяться з батьками з метою підвищення їх виховного потенціалу, спроможності до належного виконання батьківських обов’язків.

За словами Вікторії Киричук, задля успішної реалізації проєкту фахівці з соціальної роботи тісно співпрацюють з працівниками Служби у справах дітей та Центру соціальних служб. Адже в рамках проєкту батьки та діти отримують психологічну допомогу, необхідні соціальні послуги, вчаться спільно долати життєві негаразди.

Як зазначив Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук, участь у проєкті такого формату – це позитивний досвід у роботі з кризовими сім’ями, це спільні напрацювання щодо підтримки дітей і загалом сімей цієї вразливої категорії, це напрацювання дієвого інструменту запобігання вторинній інституалізації дітей.

Поділитися: