У Рожищенській громаді стартувала реалізація проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

25.04.2024

Презентація Проєкту відбулася за участі міського голови Вячеслава Поліщука, начальниці служби у справах дітей Жанни Дубчук, старост старостинських округів, представників соціальних служб громади, місцевих правоохоронних органів, громадських та релігійних організацій.

Регіональна координаторка Проєкту у Волинській області Наталія Скубій детально ознайомила присутніх із метою та завданнями Проєкту, які спрямовані на захист інтересів дітей з вразливих сімей, розвиток патронату в громаді, тобто влаштування таких діток при потребі в патронатну сім'ю, яка є альтернативою інтернатним закладам.

Патронат — це порівняно нова соціальна послуга, яка впроваджується в Україні. На даний час в Україні функціонує близько 300 патронатних сімей, на Волині - одна.

Патронатна сім’я – це оплачувана державою робота. Вихователь та помічник вихователя в такій сім’ї надають тимчасовий прихисток дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, та забезпечують її базові потреби.

Патронатна сім’я отримує повний соцпакет від держави: пенсійний стаж, відпустку та зарплатню, окремо вихователі отримують кошти на утримання дитини.

"Саме патронат, як форма соціальної послуги, є найбільш гуманною для дітей, які опинились в складних життєвих умовах. Їх влаштовують не до спеціальних державних закладів, а до професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Це менш травматично для дитини, аніж перебувати у державному закладі», – розповіла експертка проєкту Наталя Скубій.

Стати патронатним вихователем може кожен, хто виявить таке бажання, пройде відповідні навчання, забезпечить передбачені для комфортного перебування дитини умови. А участь у Проєкті дозволить патронатним сім'ям отримати певну допомогу щодо створення комфортних умов для перебування дітей, інформаційну та консультаційну підтримку.

Кульмінаційним моментом зустрічі стало підписання міським головою Вячеславом Поліщуком та представницею Проєкту Наталією Скубій Меморандуму про взаємодію та участь у Проєкті.

Усі, хто хоче більше дізнатися про можливість стати патронатним вихователем, подарувати часточку свого тепла та серця дітям, які перебувають у скруті, можуть звернутися до працівників служби у справах дітей.

Нагадаємо, Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національною соціальною сервісною службою України, службами у справах дітей територіальних громад, обласних воєнних адміністрацій, центрами надання соціальних послуг, регіональними центрами соціальних служб, неурядовими організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Поділитися: