У Рожищенській громаді створили Раду з питань ВПО

04.12.2023

Відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Рожищенській громаді.

Засідання відбулося за участі Рожищенського міського голови Вячеслава Поліщука.

«Рада з питань ВПО – це дорадчий орган, який, на мою думку, має стати інструментом діалогу та взаємодії людей, які через війну змушені були покинути свій дім та оселилися у нашій громаді, із владою. Ми маємо чути один одного, аби продуктивно співпрацювати, вирішувати побутові питання облаштування ВПО, сприяти їх соціальній адаптації в життя громади», - наголосив Вячеслав Поліщук.

А також подякував благодійному фонду «Рокада», який є виконавчим партнером UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні, та його представникам за плідну співпрацю у питаннях підтримки ВПО. Адже для громад війна принесла теж великі соціальні виклики, зокрема і щодо життя переселенців.

За словами міського голови, для вирішення багатьох питань, пов’язаних з ВПО, громаді необхідно шукати додаткові фінансові ресурси, і саме благодійний фонд «Рокада» виступає у цих питаннях надійним партнером.

Рада з питань внутрішньо переміщених осіб об'єднала у своєму складі представників органу місцевого самоврядування, громадських організацій та внутрішньо переміщених jcs,, які мають спільно працювати над вирішенням проблем та потреб ВПО, їх інтеграції у життя громади.

Головою Ради з питань ВПО став Олександр Деркач, котрий переїхав у нашу громаду з міста Вугледар Донецької області та понад півтора року проживає в одному з населених пунктів громади.

За словами регіональної менеджерки по роботі з громадами по проєкту CDP БФ «Рокада» на Волині Ольги Хамініч, новостворена Рада з питань ВПО у Рожищенській громаді стала одинадцятим дорадчим органом такого формату, які діють на Волині і створені з метою залучення внутрішньо переміщених осіб до життя громади. Ця організація надає можливість людям брати участь у різноманітних грантах, проєктах та інших ініціативах, сприяє розвитку та самореалізації учасників громади, вносить позитивні зміни в соціальний та професійний аспекти їхнього життя.

Учасники засідання обговорили проблеми і потреби ВПО, які мешкають у Рожищенській громаді, а також можливості їх вирішення за участі як місцевої влади, так і самих ВПО.

Директорка Рожищенського управління Луцької філії ВОЦЗ Лариса Вишневська ознайомила присутніх на зустрічі ВПО з послугами Державної служби зайнятості, спрямованими на підтримку щодо працевлаштування людей, які змушені тікати від війни.

Представниця БФ «Рокада» Тетяна Франчук розповіла учасникам зустрічі про формат роботи Ради з питань ВПО та інституційну підтримку їх діяльності від благодійної організації «Рокада». Зокрема, було зазначено, що активним радам з питань ВПО буде надаватися підтримка щодо підготовки грантових заявок, що дасть можливість вирішувати нагальні проблеми.

На завершення зустрічі члени новоствореної Ради з питань ВПО затвердили план роботи організації на наступний 2024 рік.

Поділитися: