У Рожищенській лікарні почали робити безкоштовні лапароскопічні операції

21.02.2022

Завдяки тісній співпраці місцевої влади та підтримки народного депутата Вячеслава Рубльова, який посприяв у залученні з соцеконому 1 млн 898,7 тис. грн, вдалося придбати сучасну лапароскопічну стійку і комплектуючі до неї для КП «Рожищенська багатопрофільна лікарня».

За словами медичного директора Олександра Моргуна, тепер спеціалісти закладу мають змогу виконувати малоінвазивні лапароскопічні операції хворим із хірургічною та гінекологічною патологією.

«Обладнання, що ми закупили, попередньо узгодили з профільними лікарями, які зобов'язалися прослухати відповідні курси та отримати сертифікат спеціаліста. Станом на сьогодні четверо фахівців уже пройшли навчання, серед них: три лікаря-хірурга та один лікар-акушер-гінеколог. Незабаром ще двоє спеціалістів мають пройти курси», – повідомив Олександр Моргун.

Лапароскопічні перації виконують з використанням спеціального сучасного комплексу устаткування та інструментів для проведення лапароскопічного втручання. Виконання таких операцій стало можливим завдяки новітнім хірургічним приладам, які практично не залишають шрамів і дозволяють проводити лапароскопію через мініпрокопи.

«Замість «класичного» розрізу черевної порожнини завдовжки до 20 сантиметрів тепер роблять 3-4 троакарних проколи завдовжки 0,5 – 2 сантиметра, від яких після лапароскопії залишаються ледве помітні сліди. Через ці проколи вводять мініатюрну відеокамеру та спеціальні інструменти, вигляд черевної порожнини виводиться на монітор із десятикратним зображенням. Таке збільшення дозволяє хірургу оперувати мініатюрними інструментами з високою точністю та мінімальною травматизацією оточуючих органів та тканин», – розповів про специфіку такого виду оперативного втручання медичний директор.

В середньому операції тривають від 40 хв. до 2 год. Пацієнт уже в перші 24 години після оперативного втручання здатний самостійно вставати і себе обслуговувати. Після планових операцій хворий перебуває у стаціонарі 2-3 дні. Через 7-10 днів може виконувати легку роботу.

До патологій, які в Рожищенській лікарні оперують за допомогою лапароскопічної методики, відносять: позаматкову вагітність, кісти та пухлини яєчника, апоплексія яєчника, пухлини і кісти матки, стерилізацію (перев’язку маточних труб), жовчево-кам'яну хворобу, апендицит, ліквідацію грижі (пупкової, пахової, вентральної, післяопераційної).

«Всі операції в нашому закладі виконують безкоштовно. Окрім цього, хочу повідомити, що ми надаємо медичні послуги як для місцевих жителів, так і для іногородніх пацієнтів. Бажаю всім доброго здоров'я!» – підсумував розмову медичний директор КП «Рожищенська багатопрофільна лікарня» Олександр Моргун.

Довідково: Лапароскопічна операція – особливий вид оперативного втручання, що проводять через проколи живота, не розрізаючи його. Ця методика допомагає зберегти цілісність тканин черевної стінки.

Враховуючи значну кількість переваг, а саме меншу операційну травму, відсутній післяопераційний рубець на животі (косметичний ефект), практично немає післяопераційних болів, менша тривалість перебування в стаціонарі, швидша післяопераційна реабілітація та зменшення тривалості непрацездатності, такі операції, набирають все більшу популярність.

Поділитися: