У Рожищі продавців попередили про штрафи за стихійну торгівлю. ФОТО

09.09.2021
У Рожищі продавців попередили про штрафи за стихійну торгівлю. ФОТО

Старша інспекторка з благоустрою Рожищенської міської ради Вікторія Ващук зустрілася з продавцями на стихійному ринку та провела роз’яснювальну роботу про заборону несанкціонованої торгівлі в парках, скверах, на проїзних частинах та тротуарах.

Згідно із Законом України «Про благоустрій населених пунктів» та п. 2.5.5.1.20 Правил благоустрою міста Рожище забороняється розташування об’єктів торгівлі на усій території міста, крім призначених для цього місць (магазинів, ринку, кіосків).

Читайте також: Старша інспекторка перевірила дотримання правил благоустрою в Рожищі. ФОТО

Стихійна торгівля є неприпустимою, адже, в першу чергу, порушуються всі санітарні норми. Існує небезпека забруднення харчових продуктів, що можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. М’ясні та молочні продукти вимагають особливих умов зберігання й підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі. Також створюються значні незручності для людей, які щодня пересуваються тротуарами.

«Єдине законне місце для торгівлі, крім магазинів, – ринок. До речі, на його території для продажу сільськогосподарської продукції є достатньо місць, облаштованих накриттям, столами і лавками. Метр оренди коштує лише 15 гривень, можна й півметра займати.

Тут також працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які здійснюють контроль за якістю продуктів. Наразі створені всі умови для продавців», – розповідає Вікторія Ващук.

Частина мешканців Рожища втомилася бачити в центрі міста безлад. Але, разом із тим, більшість стоїть осторонь. Хоча саме тут потрібна широка підтримка громадськості не на словах чи в коментарях у соціальних мережах, а на ділі: в спільних рейдах по місцях стихійної торгівлі, у викликах поліції через номер «102» та контролі правоохоронців аж до складання ними відповідного протоколу.

«Багато людей досі купує продукти харчування невідомого походження просто із землі на вулицях міста. Чомусь покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені чи вирощені, де зберігалися і як транспортувалися. Не лякає і бруд, що летить на продукти з дороги, від машин та з-під ніг перехожих.

Боротьба зі стихійною торгівлею триває, проводяться рейди-перевірки з профілактичними бесідами з метою переконання громадян про шкідливість та протиправність їхніх дій. Та допоки попит породжуватиме пропозицію, проблема стихійної торгівлі залишатиметься актуальною», – зауважує міський голова Вячеслав Поліщук.

За словами старшої інспекторки, зауваження та роз’яснювальна робота не мають впливу на «стихійників». Тому спільно з правоохоронцями випадки несанкціонованої торгівлі фіксуватимуть адміністративним протоколом, накладанням значних штрафів та конфіскацією товару.

«Звертаюся до всіх мешканців Рожищенської громади: будьте свідомими та здоровими! Давайте спільними зусиллями робити чистим центр нашої громади», – наголошує Вікторія Ващук.

Читайте також: У Рожищенській громаді почала працювати старша інспекторка з благоустрою

Поділитися: