У Рожищі вшанували Героїв Майдану

20.02.2023

20 лютого в Україні відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Вшанувати пам’ять загиблих патріотів Майдану зібралися в цей день біля пам’ятного знака Борцям за волю та незалежність України в Рожищі представники влади, депутати, громадськість міста.

У своєму зверненні до присутніх Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук наголосив, що Герої Небесної Сотні показали усьому світові, що ми є нація, яка ніколи не стане безмовними рабами та виконавцями чиїхось імперських інтересів, що ми готові боротися за свою країну, і в цій боротьбі ми незламні та йдемо до переможного кінця.

Унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників. У Небесній Січі чимало тих, хто був тоді на майдані Незалежності, на “Груші”, біля Маріїнського парку, хто йшов беззбройним проти “Беркуту” на вулиці Інститутській чи виходив на мирні демонстрації у Львові й Донецьку, Севастополі та Рівному, Запоріжжі й Івано-Франківську…

І нині, коли Майданом називають усю Україну, ми розуміємо, що Герої Небесної Сотні були першими загиблими у цій війні та що саме вони разом із побратимами дали тоді гідну відсіч супротивникові, який підступно діяв через президента-втікача Януковича та його посіпак – від чиновників найвищого рангу до силовиків і тітушок.

З 18 по 20 лютого 2014 року на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. За цю ідею віддають свої життя українські патріоти і нині.

Завершився захід пам’яті та вшанування Героїв Майдану покладанням квітів.

Поділитися: