Увічнили пам'ять про полеглих земляків

29.12.2022

У Соколі на фасаді місцевого ліцею поряд з пам'ятною дошкою Руслану Єлізар'єву, котрий загинув у 2015-му, з'явилося ще дві - Юрію Назаруку та Миколі Контеруку, котрі віддали свої життя, захищаючи Україну, вже у повномасштабній війні з російським агресором.

На урочистій церемонії відкриття та освячення пам'ятних дошок були присутні представники влади, рідні, друзі, військові, однокласники Героїв, педагоги та учні, громадські активісти.

Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук, звертаючись до присутніх, наголосив, що вшанування пам’яті людей, якi віддaли свoї життя за Україну, – нaш святий oбoв’язoк. I вiдкриття цих пам‘ятних дoшок – це щирa дaнина спрaвжнім пaтрioтам, які сaмoвiддaнo боролися за суверенітет і цілісність нашої держави й віддали за неї свої життя. На героїчному прикладі Юрія Назарука та Миколи Контерука учитимуть майбутні покоління школярів таким звичним, але часом надскладним людським якостям, як обов’язок, повага, любов, вірність.

Депутат Рожищенської міської ради Валерій Куденчук висловив сподівання, що ці пам’ятні дошки будуть нагадуванням про те, яку дорогу ціну платять українці за незалежність, суверенітет і омріяну перемогу. А ще впевненість у тому, що ці смерті не будуть даремними, бо ми, українці, ніколи не будемо рабами і обов'язково переможемо.

Щемливі поетичні рядки школярів про втрати Героїв, про материнській біль, про дітей, яких осиротіла війна, і спогади, спогади, спогади.

Про полеглих розповідали вчителі, колишні однокласники, рідні. І усі сходилися на думці, що загиблі Герої були надзвичайно добрими, відповідальними та мужніми, справжніми патріотами України. Тому, напевно, і обрали обоє справжню чоловічу професію - стали військовими. А коли над Україною нависла реальна небезпека, коли війна охопила міста і села, першими піднялися на захист рідної землі. І боролися до останнього подиху.

Майор Юрій Назарук загинув у червні. Йому посмертно присвоїли звання Героя України та нагородили орденом "Золота зірка". Микола Контерук віддав життя за Україну 22 вересня.

Обоє Героїв знайшли свій останній спочинок далеко від рідного села: Юрій Назарук - на Байковому кладовищі в Києві, Микола Контерук - у Миколаєві, де служив та проживав з родиною.

Почесну місію відкриття меморіальних дошок надали найріднішим - матерям загиблих Героїв Оксані Назарук та Валентині Контерук.

Священники ПЦУ на чолі з ігуменом Яковом провели заупокійну молебень за полеглими та освятили пам'ятні знаки.

Усі присутні вшанували пам’ять загиблих Героїв Юрія Назарука, Миколи Контерука та всіх вбитих в цій жорстокій війні з росією хвилиною мовчання. Після цього поклали квіти до меморіальних дошок.

Вічна слава і вічна пам'ять Героям! Вони навіки залишаться у нашій пам’яті…

Поділитися: