В Рожищі виявили відродження другого покоління американського білого метелика

07.09.2021
В Рожищі виявили відродження другого покоління американського білого метелика

У 2019 році в місті вперше помітили одного з найнебезпечніших карантинних організмів – американського білого метелика (АБМ).

Розпорядженням Рожищенської районної державної адміністрації від 05.09.2019 р. №239 на всій території міста (1022,3 га) запровадили карантинний режим та розпочали боротьбу зі шкідником.

Працівники Дільниці благоустрою проводили огляд дерев та намагалися швидко ліквідувати павутинні гнізда на деревах. До боротьби з гусінню долучалися й господарі садків.

Американський білий метелик завдає шкоди лісовим і плодовим породам дерев. У його харчовому раціоні близько 250 видів кормових рослин: шовковиця, клен американський, яблуня, айва, груша, бузина, вишні, сливи, грецький горіх, виноград, тощо.

Це надзвичайно шкідливий вид, гусениці якого повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

З метою виявлення американського білого метелика спеціалістами управлінням фітосанітарної безпеки щороку проводяться обстеження на виявлення нових вогнищ та проводиться ревізія старих вогнищ.

На сьогодні, при проведенні ревізії старих вогнищ площ, де запроваджено карантинні режими, помічено відродження гусениць другого покоління. Погодні умови сприятливі для їх розвитку (температура повітря 20–25 °С, відносна вологість 70-80%).

Виявляти личинки американського білого метелика необхідно на ранніх стадіях розвитку з повторним обстеженням кожні 7 днів. Гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалювати на місці.

На території вогнища зараження всі насадження обробляють інсектицидами два рази з інтервалом в 10 днів. Для цього використовують препарати, що внесені в перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Нагадуємо власникам територій, де запроваджено карантинні режими, що вони повинні здійснювати заходи по локалізації та ліквідації американського білого метелика. Адже відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника.

Згідно статей 12 та 47 Закону України «Про карантин рослин» правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної влади та особами.

Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження та вчасно провести заходи для його знищення.

Пам’ятаймо, найцінніше, що в нас є, – це довкілля, від якого залежить здоров’я нації.

У разі підозри виявлення американського білого метелика звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Детальні консультації щодо роботи управління можна отримати за адресою: м. Луцьк, вул. Вахтангова, 10В, тел. (0332) 77-24-03, www.voldpss.gov.ua, e-mail: fito@voldpss.gov.ua

Поділитися: