Важлива інформація для родичів зниклих безвісти військових

16.01.2023

Під виглядом так званої "допомоги" сім’ям, які розшукують зниклих безвісти військових, спецслужби країни-окупанта проводять збір персональних даних. Про це попередили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

“Російські вебресурси масово розсилають смс-повідомлення родинам українських захисників із пропозицією заповнити анкету, яка буцімто допоможе знайти полоненого на території рф чи на окупованих нею територіях України”, — йдеться у повідомленні від 13 січня.

Зібрана інформація може погіршити становище українських військовослужбовців, що перебувають у полоні, та стати на заваді їхньому звільненню.

Зважаючи на підступність російських методів, родинам військових наполегливо рекомендують:

- ігнорувати будь-які сторонні й неофіційні повідомлення;

- не надавати жодної особистої інформації про військових, які зникли безвісти або перебувають у полоні, підозрілим особам, сайтам і телеграм-каналам;

- повідомляти про випадки незаконного збору персональних даних до правоохоронних органів України.

Задля безпеки українських військовослужбовців, з усіх питань щодо їхнього перебування у полоні слід звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Станом на 30 грудня 2022 року, йшлося про щонайменше 3,4 тисячі українських військовослужбовців, які перебували у полоні. Щонайменше 15 тисяч українських військовослужбовців зникли безвісти.

Нагадаємо, що з 29 грудня Координаційний штаб з питань поводження з полоненими запровадив новий телефонний номер для консультаційної лінії. Аби отримати консультацію з приводу полонених або зниклих безвісти за особливих обставин, можна зателефонувати на такі нові номери:

для дзвінків з України: 0 800 300 529 (безкоштовно);

для дзвінків з-за кордону: 044 390 43 90 (за тарифами оператора).

За словами представників Штабу, новостворені номери працюватимуть навіть у разі відключень електроенергії.

Також діє і попередній номер консультаційної лінії штабу: 095 412 74 24.

Поділитися: