Відбулася сесія Рожищенської міської ради

26.05.2023

Тридцять третя позачергова сесія Рожищенської міської ради, на порядок денний якої було винесено вісімдесят питань, відбулася 25 травня.

У роботі сесії взяли участь двадцять один депутат з двадцяти шести.

Зважаючи на складення депутатських повноважень трьома обранцями громади – Аліною Кривов’язюк, Вірою Шварцкоп та Юлією Федчук, депутатський корпус поповнили Тетяна Величко (депутат від Рожищенської районної організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Іщук (Волинська обласна організація політичної партії «За Майбутнє») та Василь Доскуч (Волинська обласна організація політичної партії «Слуга народу»).

Після депутатських запитів та звернень - Валерія Куденчука щодо донесення позиції батьків з приводу перепрофілювання Сокілського ліцею та Віталія Ковальчука щодо відновлення вуличного освітлення, депутати перейшли до розгляду питань, які стосувалися оптимізації мережі навчальних закладів. Зокрема, підтримали ліквідацію Тихотинської та Оленівської гімназій та Луківської початкової школи.

Бурхливе обговорення викликало питання перепрофілювання Сокілського ліцею у гімназію.

На засідання сесії прийшли педагоги та батьки старшокласників з Сокола та Духча, аби висловити свою незгоду з перепрофілюванням закладу. Емоційно доводили свою позицію. Але законодавство щодо реформування загальної середньої освіти та реалії і вимоги військового часу диктують прийняття непопулярних рішень. Істотне скорочення освітньої субвенції унеможливлює утримання шкіл, де річні витрати на учня удвічі, а то й утричі вищі, аніж середні по освітніх закладах громади.

Вислухавши усі «за» та «проти», депутати підтримали компромісне рішення – надали можливість майбутнім одинадцятикласникам завершити навчання у стінах рідної школи та відтермінували перепрофілювання закладу до 1 вересня 2024 року.

З підсумками виконання бюджету Рожищенської територіальної громади депутатів за І квартал 2023 року депутатів інформувала начальник фінансового відділу Рожищенської міської ради Ірина Попова. Зокрема, вона озвучила такі основні цифри. Дохідна частина загального фонду бюджету громади по власних надходженнях та прирівняних до них платежах виконана на 124, 14 відсотка, а дохідна частина загального фонду в цілому з врахуванням міжбюджетних трансфертів виконана на 109, 97 відсотка.

Також на 103, 51 відсотка виконана в цілому дохідна частина спеціального фонду.

Видаткова частина міського бюджету по загальному фонду за I квартал 2023 року виконана на 81,69 відсотка, освоєно 58336,8 тис. гривень. По видатковій частині спеціального фонду міського бюджету за І квартал 2023 року освоєно 6337,6 тис. грн.

Підтримали депутати і внесення змін до ряду місцевих програм. Зокрема, зміни по Програмі «Благоустрій Рожищенської територіальної громади на 2023 рік» стосувалися виділення коштів на ремонт сміттєвоза та придбання мотокос для скошування трави та наведення благоустрою для кожного старостинського округу.

Зміни по Програмі фінансової підтримки комунальних підприємств Рожищенської міської ради на 2023 рік стосувалися виділення понад 190 тис. гривень для покриття збитковості КП «Дубищенське житлово-комунальне господарство», адже діючі тарифи на послуги у цьому підприємстві не забезпечують відшкодування витрат на їх надання.

Затвердили депутати також Порядок розроблення, виконання, моніторингу місцевих програм та звітності про їх виконання у Рожищенській територіальній громаді.

А також заслухали та підтримали звіти керівників щодо виконання фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Рожищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» та комунального підприємства «Рожищенська багатопрофільна лікарня» Рожищенської міської ради за І квартал 2023 року.

Серед інших важливих питань депутати заслухали кандидатку на посаду директора комунального закладу «Молодіжний центр» Рожищенської міської ради Наталію Пешук та погодили її кандидатуру.

Підтримали депутати намір Рожищенської міської ради щодо передачі в оренду через аукціон та включення до Переліку першого типу частини приміщення зерносховища площею 272 м2 у Пожарках.

Левову частину у порядку денному займали земельні питання, більшість яких підтримали депутати.

У форматі запитання-відповідь пройшли звіти старост про виконану роботу за 2022 рік, які схвалили депутати.

Одноголосно обранці громади віддали свої голоси за рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Рожище» загиблому у російсько-українській війні добровольцю та кіборгу Вячеславу Зенцу.

На засіданні 33-ої позачергової сесії прийняли депутати Кодекс етики депутата Рожищенської міської ради, а також внесли зміни до персонального складу виконавчого комітету Рожищенської міської ради, вивівши з його складу Ігоря Григоровича Ісакова та увівши натомість Сергія Миколайовича Воробйова – заступника начальника ВПД №1 м. Рожище Луцького РУП ГУНП у Волинській області.

Задовільнили депутати заяву про дострокове припинення повноважень депутатки Рожищенської міської ради Ольги Нечипорук.

Не підтримали депутати рішення про звернення депутатів Рожищенської міської ради до Верховної Ради України щодо недопущення знищення національних цінностей та прийняття законопроекту №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств».

Поділитися: