Волонтерять і в місті, і в селі

05.12.2022

Волонтерство сьогодні - це не просто допомога ближньому, це потужний фронт протистояння ворогові.

З початком повномасштабної війни українці як ніколи раніше об'єдналися у допомозі армії. Бо знали напевне: ситий воїн - це сильний воїн.

Не стала винятком і наша громада. Чи не в кожному селі зорганізувалися господині, пекли і варили, аби нагодувати наших захисників. І продовжують цим займатися донині.

Сьогодні ми не називаємо ні імен, ні прізвищ, бо охопити всіх просто неможливо. Та за зробленими добрими справами тут кожен може впізнати себе.

На початках сільські господині збиралися у когось вдома, зносили продукти, готували пироги, вареники, пекли хліб, печиво і відправляли все це нашим захисникам та цивільним жителям, які потерпали від обстрілів ворога.

Згодом продовольчий фронт підтримали колективи шкіл і садочків, які у вільний від навчання час куховарили для вояків, а нині разом з учнями проводять різноманітні ярмарки для фінансової підтримки ЗСУ.

Аби продуктові набори на передову були ситнішими, фермери та звичайні сільські господарі жертвували на переробку відгодованих свиней. Скільки банок тушонки виготовили волонтери за цей час, вже й не перелічити. Не вистачало м'яса для переробки - збирали гроші та докуповували. Бо добре розуміли головну істину - нам тут легше, аніж хлопцям на передовій. І це завдяки нашим захисникам ми спимо у теплих постелях, бачимося з рідними, зрештою, просто живемо.

Активно включилися у волонтерську роботу і заклади харчування міста, підприємці. Долучитися продуктами міг кожен бажаючий, бо все робилося на благодійних засадах.

Слід зазначити, що асортимент продукції для захисників постійно вдосконалювався. Чого тільки варті сухі борщі, за виготовлення яких теж взялися у нашій громаді.

І якщо жінки, здебільшого, утримували і утримують кулінарно-харчовий фронт, то чоловіки забезпечують логістику доставки виготовлених продуктів, а ще - активно провадять автотехнічне оснащення наших земляків на передовій.

Спеціалісти, які у мирний час займалися ремонтом техніки, у воєнний час ремонтують та фарбують машини для військових. Інші ж волонтери знаходять та доставляють авто в Україну, а головне - усім миром збираємо на цю техніку. Тішить, що є земляки, і за кордоном, і тут, які за власний кошт купують і передають авто на передову.

Справжнім центром волонтерства сьогодні стала громадська організація "Самооборона м.Рожище", куди чи не щодня надходять запити військових про допомогу. І на ці запити активно відгукуються підприємці, заклади освіти і культури, де шиють білизну, приєднуються до цієї справи і небайдужі, які володіють навичками шиття, хто вміє в'язати, плетуть теплі носки, виготовляють маскувальні сітки та інше.

Активно долучаються до допомоги нашим захисникам та переселенцям церковні громади.

Вуличні концерти задля підтримки ЗСУ організовують музиканти (місцеві і переселенці) та колективи закладів культури.

І робота ця безперервно ведеться вже близько десяти місяців.

Віри та надії на краще завтра додає й те, що молодь та підростаюче покоління усвідомлюють необхідність об'єднання та прояву власної активної позиції в цей нелегкий для країни час.

Справжньою родзинкою волонтерства у нашій громаді став дитячий батальйон "Бандерівці", який у спеку, дощ і холод виходить на одну з людних площ міста і співає заради перемоги.

Його учасники - різні за віком (від 23 до 5 років) та поглядами, але єдині у бажанні допомогти своїй країні. За близько пів року своєї діяльності бандерівцям вдалося придбали три антидронові рушниці для наших захисників, долучалися до збору коштів на авто, інші потреби військових.

"Бандерівці" не лише співають заради збору коштів для військових, а й проводять різноманітні акції підтримки захисників. Крайньою з яких стала акція підтримки міста Бахмут, яке вже шість місяців намагається взяти штурмом ворог.

Молоді люди виготовили літери-банери, з яких склали слово «Бахмут». Їх вивісили над дорогою у сквері поблизу пам'ятника Борцям за волю і незалежність України, аби кожен з нас долучився до допомоги землякам, які знаходяться нині в цій гарячій точці - хто фінансово, хто молитовно.

Заради перемоги презентують свою творчість і вихованці Рожищенського будинку дитячої творчості - учасники колективів "Аква", "Зорепад", "Камертон".

Широкого розголосу набув у громаді і аукціон атрибутів війни, які завдяки умілим рукам талановитих "бандерівців" та вихованців художньої студії БДТ стали справжніми символами життя.

А ще наші діти печуть, розмальовують і продають печиво, інші смаколики, встановлюють співочі блок-пости, аби долучитися до допомоги військовим.

Ниніи активно взялися за виготовлення окопних свічок для військових навчальні заклади, парафін передають церковні громади.

Ми знову і знову збираємо кошти на авто, тепловізори, рації... І ми мусимо волонтерити. Ми повинні це робити. Бо Перемога залежить від кожного з нас.

Поділитися: